Puter je definitivno namirnica nezamenljivog ukusa, iako su ga razne studije optužile da može da poveća raizik od srčanih bolesti.
Nova istraživanja pokazala su da to nije potpuna istina, ali šta se dešava sa svinjskom mašću? Šta je bolji izbor kada je reč o varenju, nutritivnoj vrednosti i samom spremanju hrane?
Nutricionista Izabel Smit otkriva!
Varenje
Puter: Sadrži mlečni protein kazein i laktozu, što može da bude problem ukoliko ste osetljivi na mlečne proizvode.
Mast: Toplota pri zagrevanju uništava većinu kazeina i laktoze, pa je ova namirnica lakša za varenje. Sadrži i butirat, masnu kiselinu koja može da potpomogne varenje.
Ovih 6 namirnica nutricionisti nikad ne bi pojeli: Goje i mogu da izazovu rak!
Hranljive materije
Puter: Sadrži vitamine A i D, kao i 102 kalorije na samo jednu kašiku.
Mast: Riznica vitamina A i E, ali može da se pohvali i sa 112 kalorija po supenoj kašiki. Takođe, sadrži konjugovanu linolnu kiselinu, koja deluje preventivno protiv holesterola i raka dojke.
Spremanje hrane
Puter: Ovaj klasičan ukus ne može da nestane kada se stopi u kolače ili prelive za povrće.
Mast: Prepoznatljiv ukus koji u hrani podseća na orahe. Bolji je za prženje i dinstanje, jer je tačka dimljenja viša (232 stepena, naspram 176, koliko je kod putera). U prevodu, kad spremate hranu na masti, manje su šanse da izgori.
Recept za najmekši domaći puter: Više ga nikad nećete kupovati!