Obratite pažnju

Zašto ne mršavite, iako jedete malo: 5 istina o mastima koje morate znati!

Masnoća koja se nalazi u namirnicama je vaš najbolji saveznik pri mršavljenju, ali jedino ako jedete pametno
Fitnes & Nutricija
15:30h Autor:
Zašto ne mršavite, iako jedete malo: 5 istina o mastima koje morate znati!
Foto: Thinkstock

Ako planirate da izgubite koji kilogram viška ne morate da se odreknete ukusne hrane. Naprotiv, masnoća koja se nalazi u namirnicama je vaš najbolji saveznik pri mršavljenju, ali jedino ako jedete pametno. Donosimo 5 činjenica o masnoćama zbog kojih nećete morati da gladujete!

Gojite se, a ne jedete mnogo? Obavezno morate da proverite ovaj organ!

1. Izbacivanje masnoće iz ishrane ne pomaže pri mršavljenju

Brojne dijete koje gotovo u potpunosti izbacuju bilo koji oblik masnoće iz ishrane nisu dobre za vaše telo. Mišićima je potrebna masnoća kako biste sačuvali potrebnu energiju. Upravo zbog toga ovaj nepravedno omražen prehrambeni sastojak mora da se nađe na vašem tanjiru. Ali morate da znate da nije bitna količina unosa masnoće, već vrsta.

2. Vrste masnoće koju ne smete da jedete

I dok su nezasićene masnoće glavni deo zdrave i kontrolisane ishrane koja pomaže pri mršavljenju, postoje i one nezdrave koje bi svi trebalo da izbegavaju. Reč je o trans ili zasićenim masnoćama koje nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost. One podižu nivo holesterola i povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Izbegavajte konzumaciju margarina i biljnog ulja.

Naše bake su znale: 3 tajne za vitku liniju i savršenu probavu!

3. Vrste masnoće koju biste morali da jedete

Masnoća se krije u brojnim namirnicama koje bi trebalo konzumirati na dnevnoj bazi. Takva hrana prepuna je nezasićenih, zdravih masnoća za kojima vaše telo žudi. Ako želite da smršate ne morate da gladujete, već saveznika potražite u prirodi.

4. Postoje mnogo gore stvari od masnoća

Iako se masnoća povezuje s debljinom, postoje namirnice koje su mnogo lošije za vaše telo i pritom nemaju gotovo nikakva nutritivna svojstva. Na prvom mestu je šećer koji je skriven u gotovo svim prerađenim proizvodima.

5. Masne namirnice koje ubijaju glad i pomažu pri mršavljenju

Maslinovo ulje, bundevino ili bučino ulje, orašasti plodovi poput badema, oraha i lešnika, riba, celih žitarice, puter od kikirikija ili badema.

Nećete smršati dok ne izbacite otrove iz jetre: Sok za potpuni detoks tela! (RECEPT, VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs