Ljudi koji pokušavaju da izgube kilograme ili održe zdravu težinu jedu hranu sa ograničenom količinom namirnica.
Ovakvu ishranu teško je održati na duge staze, zbog čega se vremenom opet ugoje. Sa druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja, neiscrpan su izvor informacija za stručnjake.
VTI Technical Reaserch Centre iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca. Istraživači na čelu sa dr Anom Linom Vorinen otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica.
Voće je bio najpopularniji izbor za 51 odsto ispitanika, mlečne proizvode jelo je 41 odsto, dok je konzumacija žitarica ili muslija sa hladnim mlekom odabralo 33 odsto osoba.
Vitamin mršavosti: Unosite ga dovoljno i ne brinite za težinu i salo!
Iako se hleb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 odsto ispitanika počinje svoj dan ovom vrstom hrane.
Najzanimljivije od svega jeste to što je samo 26 odsto ispitanika priznalo da uz doručak piju kafu, dok ostatak (74 odsto) odlazi na posao i obavlja svoje obaveze bez kofeinske pomoći.
"Umesto ograničavanja ishrane i izbegavanja omiljene hrane, prevelika težina ili gojenje može da se spreči ako pojedinac nauči da sluša potrebe svog organizma, a prednost da kvalitetu, a na kvantitetu obroka", objasnila je rezultate istraživanja dr Vorinen.
Lekovita moć crvene ribizle: Voće koje će vas poštedeti 10 vrsta lekova!