Jedan način ishrane ili dijeta vam neće prijati isto u različitom razdoblju života. Pogledajte kako bi trebalo da se hranite u zavisnosti od godina.
Ako imate od 20 do 29 godina
Najčešće nema ozbiljnih problema sa težinom u ovim godinama, naročito kod osoba koje su u detinjstvu i adolescenciji imale normalan indeks telesne mase. Možete "izgubiti" par kilograma bez ikakvih problema. Najbolji način za skidanje kilograma je voćna dijeta, jer je voće bogato vitaminima i odlično se "slaže" sa povećanim naporima tokom fizičkih aktivnosti. Pektin, voćna kiselina i kalijum sagorevaju kalorije, poboljšavaju metabolizam i varenje.
Primer jelovnika:
Doručak: jedna jabuka i kaša od jedne kašike ovsenih pahuljica preko noći potopljenih u jogurt sa malo mlečne masti.
Užina: jedna jabuka
Ručak: jedna jabuka isečena na listove, dve pune kašike spanaća prethodno naparenog dva minuta, sve to preliveno sosom od jednog niskomasnog jogurta, kašičice maslinovog ulja, jedne kašičice prirodnog sirćeta od jabuka i jedne kašičice vode.
Užina: jedna jabuka i nekoliko orahaVečera: jedna jabuka isečena na kockice i prelivena sokom od jednog limuna, i 125 g izmrvljenog nemasnog sira. Sa ovakvim režimom ishrane tri dana i pojačanom aktivnošću, može da se „skine" dva do tri kilograma.
Jedite hleb i kolače svaki dan i smršaćete: Caka je u ovome!
Ako imate od 30 do 39 godina
Kada pređete tridesetu godinu metabolizam se usporava, pa je potrebno smanjiti unos kalorija čak i ako ste fizički aktivni. Zaboravite na ideje brzog mršavljenja i šokova organizma naglim promenama režima ishrane. Ako brzo smršate, to će vas učiniti naizgled nekoliko godina starijim, jer će koža izgledati opušteno i izborano. U ovim godinama cilj dijete treba da bude gubitak najviše do dva kilograma mesečno. Idealan način ishrane u ovom životnom dobu podrazumeva mnogo povrća koje će sprečiti napade gladi i oscilacije u težini. Uz pravilnu ishranu, obratite pažnju na negu, vežbanje i masažu.
Primer jelovnika:
Doručak: kašika ovsene kaše i kornfleksa, nemasno mleko i rendana šargarepaUžina: jedan krastavac sa limunovim sokomRučak: dva kuvana krompira (sa ljuskom) sa puno salate od povrća (možete bilo koje povrće)Užina: jedna crvena slatka paprikaVečera: salata od povrća i jedno parče ražanog hleba.
Alergični ste na gluten ako imate jedan od ovih 10 simptoma!
Ako imate od 40 do 49 godina
Najveću količinu hrane treba pojesti u toku prvog dela dana, dok poslednji dnevni obrok mora da bude lagan, u ranim večernjim satima. Masnoće ne smeju da čine više od 30 odsto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Koristite biljna ulja, jedite ribu i morske plodove redovno. U ovom životnom dobu telo počinje da zadržava tečnost, pa treba izbaciti namirnice koje podstiču zadržavanje vode, poput soli, soja sosa i preslanih obroka.
Primer jelovnika: Skuvajte pirinač (150 g) i podelite ga na tri porcije. Sve porcije pomešajte sa dodatnim proteinima i to po rasporedu:Doručak: pirinač sa jednom nemasnim jogurtom i jednom kašičicom medaRučak: pirinač i 150 g kuvane ribe ili piletineVečera: pirinač sa parenim povrćem i jednom kašičicom biljnog ulja.Za užinu možete jesti voće ili 90 gr nemasnog sira.
Dve kašike ove smese stavite u jutarnju kafu i istopite kilograme: Svi će vas pitati za recept!
Ako imate od 50 do 60 godina
Primer jelovnika:
Doručak: jedna kriška ananasa i 90 g nemasnog mrvljenog siraRučak: polovina ananasa i 90 g kuvane piletine, ribe ili nemasnog mesaVečera: jedna kriška ananasa i jedno parče ražanog hleba sa jednim parčetom nemasnog sira.Takođe, moćni razlagači masnoća su kivi, jabukovo sirće i artičoke kao i voda od kuvanih artičoka.Ako imate više od 60 godinaU ovom dobu vaša mišićna masa je samo 15 odsto tela. Ako želite da smršate, treba da mršavite veoma sporo jer brze dijete smanjuju dodatno vašu mišićnu masu. Glavno pravilo je da ne jedete više od 40 g masnoća dnevno.
Primer jelovnika:
Doručak: jedno parče hleba sa jednom kašičicom nemasnog jogurtaRučak: umesto 50 g mlevenog mesa uzmite 50 g pasulja. Ali, ako ne možete bez mesa, jedite nemasno meso umesto svinjetine.
Večera: Komad šunke, uz parče sira sa 30 odsto masti. Na taj način unećete 10 g manje masnoće u poređenju sa konzumiranjem sira sa 60 odsto mlečne mastiPijte najmanje dva litra vode. To će pomoći varenju i vašem metabolizamu.