Bilo da želite da iznenadite goste za predjelo, da im servirate kao usputno meze uz piće ili da salatu obogatite ukiseljenim kuvanim jajima, ovaj recept će vas oduševiti.
Sastojci:
- 1,2 tvrdo kuvanih jaja, očišćenih i ohlađenih
- 2-3 grančice sveže mirođije
- 1 čen belog luka
- 3 šolje belog sirćeta
- 1 šolja vode
- 1 kafena kašičica krupne soli
- 1 veliki crni luk, sitno seckan
- 1 list lovora
- 1/3 šolje šećera
- 4 kafene kašičice mešavine začina (biber u zrnu, korijander, seme gorčice…) – po želji
Najjednostavniji zdravi doručak: Brza pita od jaja i povrća! (RECEPT)
Priprema:
- Sve sastojke osim jaja, belog luka i mirođije sipati u šerpu. Pustiti da prokuva, potom smanjiti vatru da vri još pet minuta, pa ostaviti da se prohladi.
- Čen belog luka ubaciti u teglu, za njim tri jajeta, pa malo prokuvanog luka i grančicu mirođije. Ponavljati dok ne napunite teglu. Tečnost sipati preko jaja i zatvoriti teglu.
- Ostaviti u frižideru najmanje 3-4 dana pre jela (najbolje sedam dana).
- Ovako pripremljena ukiseljena jaja mogu opstati u frižideru nedeljama – bar tako kaže legenda, jer niko nije izdržao da ih toliko dugo ne jede.
Saveti:
- Umesto belog sirćeta možete koristiti i jabukovo, za drugačiji ukus.
- Ako dodate nekoliko kriški cvekle jaja će dobiti prelepu ružičastu boju.
- Dodajte malo ljute papričice ako volite da jaja dobiju i na ljutini.
- Nemojte koristiti karanfilić jer će od njega “rasol” dobiti smeđu boju.
Izvor zdravlja i jakih mišića: Napravite ovaj zeleni smuti i učvrstite figuru nikad lakše! (RECEPT)