Šta jesti, a šta izbegavati

Očistite creva i ubrzajte njihov rad: Prirodni lek za zdravu probavu!

Kada je mišićna aktivnost creva nedovoljna, kretnje su usporene i sadržaj svarane hrane ostaje duže u njima

Lepi & Zdravi 08.03.2016. - 09:25h Autor: aura.ba
Foto: Shutterstock

Zatvor je smetnja koja pogađa jednog od deset odraslih i svakog petog starijeg čoveka. Problem karakterišu tri osnovna simptoma: manje od tri puta pražnjenje creva sedmično uz utisak da se nikada nisu sasvim oslobodila balasta i otrova. Kada je mišićna aktivnost creva nedovoljna, kretnje su usporene i sadržaj svarane hrane ostaje duže u njima. To prouzrokuje dehidrataciju i očvršćavanje stolice, a creva nastavljaju da upijaju vodu. Krivac je manjak biljnih vlakana u ishrani (nalaze se u voću i povrću), koji treba da stimulišu kontrakcije creva. Treba piti i više vode, više se kretati, manje cigareta, alkohola i nerviranja.

 

Svakog dana popijte čašu slane vode: Evo šta će se dogoditi! (RECEPT)

 

 

 

Šta jesti

 

Treba jesti jabuke, suve šljive, suve smokve, kikiriki, pasulj – jer su bogati vlaknima koja se rastvaraju i povećavaju volumen i mekoću sadržaja creva. Pečurke, suvo voće, kesten, pirinač i integralno sočivo prolaze kroz stomak bez varenja i dodatno stimulišu pokrete creva. Spanać, zelena salata i paradajz, ne utiču na zatvor, ali sadrže vitamin K koji je izuzetno značajan za crevnu floru i koagulaciju krvi.

 

Šta ne jesti

 

Ne treba jesti hleb i pečena testa, jer su siromašni biljnim vlaknima i u stomaku se formiraju kao kompaktna masa koja se teško vari. Čokolada i slični slatkiši dodatno otežavaju stvari, kao i čaj, grožđe, vino i pivo, koji sadrže visok procenat taninske kiseline koja usporava rad creva.

 

Brzi detoks za mršavljenje: Dva napitka koji tope kalorije! (RECEPT)

 

 

 

Male promene u ishrani često su dovoljne da se ovaj problem reši bez lekova. Dovoljna je i svakodnevna dijeta bogata voćem i povrćem, supe, isključivo integralni hleb bogat biljnim vlaknima i češći manji obroci umesto standardnog doručka, ručka i večere.

 

Laksativi "uspavljuju" creva

 

Laksativi mogu da dovedu do zavisnosti jer ovi lekovi "uspavljuju" creva, a njihovi sastojci oštećuju njihove nervne ćelije i smanjuju sposobnost kontrakcije.

 

Probava kao nova: Brzinska rešenja za 5 najčešćih problema!

 

 

 

Teret godina

 

U starosti lenjost creva i opstipacija (zatvor) postaju sve češći problem neadekvatnom ishranom, nedovoljnim unošenjem tečnosti i korišćenjem raznih lekova. Slabija cirkulacija krvi dodatno pogoršava varenje, jer je dovod krvi u stomak nedovoljan. I psihološki faktori (depresija) utiču na rad creva.

 

Trudnoća

 

Zatvor se javlja često tokom trudnoće, uglavnom kao posledica lučenja progesterona, hormona koji ima relaksirajući efekat na mišiće materice, ali i na stomačne, što umanjuje pokretljivost creva. Uzimanje gvožđa radi sprečavanja anemije kod trudnica takođe dodatno utiče na rad stomaka.

 

Štiti od raka, a mnogi ne znaju: Kako da napravite lekovitu supu od šampinjona! (RECEPT)

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...