Obratite pažnju

Probava kao nova: Brzinska rešenja za 5 najčešćih problema!

Saznajte kako da se obračunate s problemima koji se javljaju kod primene dijetalne ishrane - zatvorom, prolivom, mučninom, gasovima i gorušicom
Medicina
07:26h Autor:
Probava kao nova: Brzinska rešenja za 5 najčešćih problema!
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući pametnim telefonima, računarima, aplikacijama i sličnim dostignućima, navikli smo da se stvari rešavaju brzinom svetlosti. Slično očekujemo i od rezultata dijetalne ishrane uz pomoć kojih želimo što pre da istopimo suvišne kilograme. Nerealno je očekivati da već nakon dva odlaska u teretanu dobijemo tela poput isklesanih bodibildera, upozorava Boni Tob Diz koja se nutricionizmom bavi već 30 godina. Ona savetuje da je u proces mršavljenja prvenstveno uložiti vreme. Usput je i dala savete kako da izbegnete najveće probleme kod primene dijetalne hrane: zatvor, proliv, mučninu, gasove i gorušicu.

1. Zatvor

Kako biste izbegli zatvor povećajte unos vlakana kroz cele žitarice, a zatim vašem tanjiru dodajte još malo voća i povrća. Ne zaboravite da unesete i dovoljne količine tečnosti kako povećan unos vlakana ne bi imao suprotan efekat. Osam čaša vode dnevno je formula koje je poželjno da se pridržavate, a možete da je upotpunite i povećanom telesnom aktivnošću.

Kefir je mnogo zdraviji od jogurta: Evo i zašto!

2. Proliv

Problem proliva možete lako da rešite ako memorišete čarobni akronim BRST koji se odnosi na banane, rižu, sok od jabuke i tost. Ova hrana sadrži ugljene hidrate koji se vare i apsorbuju bez da telo ulaže velike napore. Potrebno je osigurati i dovoljno tečnosti kako telo ne bi dehidriralo ili kako biste sprečili gubitak elektrolita.

3. Mučnina

Kako biste smanjili mučninu svoj meni dopunite krekerima, tostom ili žitaricama bez mleka. Neka obroci budu manji i češći, a između njih pijte dovoljno tečnosti. Najbolje je odlučiti se za laganu hranu i izbegavati onu s jakim mirisima i ukusima.

Bolesti bubrega: Ovih 12 alarmantnih simptoma ne smete da ignorišete!

4. Gasovi

Budući da problem s gasovima podstiče hrana uglavnom bogata hranjivim materijama, njeno potpuno izbegavanje nije preporučljivo. Takva hrana ima kumulativni efekat, pa bilo bi dobro voditi računa o učestalosti njenog konzumiranja. To se posebno odnosi na grašak, brokoli, karfiol, prokelj, kupus, dinju, patlidžan, paprike i krastavce. Probleme možete da ublažite čajem od nane, kamilice ili đumbira, odnosno žvakanjem semenke anisa ili komorača.

5. Gorušica

Ovom neugodnom stanju možete da doskočite uvođenjem odmora nakon obroka, usporenim žvakanjem hrane odnosno izbegavanjem obilnih obroka, posebno uoči odlaska na spavanje. Kod nekih ljudi deluje i izbegavanje ili ograničavanje unosa alkohola, čaja, kafe, čokolade, agruma, sosa od paradajza, nane i jako začinjene hrane. Preporučuje se i izbegavanje masne i pržene hrane.

Kada su bolovi u želucu alarmantni: Lečite se na vreme i sprečite ozbiljnije bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs