Jedna šljiva kao šaka borovnica... Barem kada je reč o količini antioksidansa. Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora.
Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svežu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, u zavisnosti od toga u kojoj vrsti se radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.
Dihidroksi-fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli, te biljna vlakna. 25 grama suvih šljiva, što je ekvivalent u proseku tri ploda, osiguraće nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25%, a za žene iste starosne grupe grupe 7%.