Nisu sve masnoće opasne za zdravlje, a neke su poželjne i neophodne. Pod pojam zdrave spadaju zasićene masne kiseline (životinjska mast, kokosovo i palmino ulje, puter) i mononezasićene kiseline (laneno, sezamovo, maslinovo, orahovo, konopljino i druga slična ulja).
Suprotno uvreženom mišljenju, povišeni trigliceridi u krvi nisu posledica prehrambenih masnoća, već se proizvode u jetri zbog prekomerne konzumacije šećera iz ugljenih hidrata poput rafiniranih šećera i belog brašna.
Kafa sa maslacem počela je da se konzumira kao kompletan doručak, a ova kombinacija sastojaka savršen je obrok koji daje energiju, topi kalorije i ostavlja osećaj sitosti do ručka.
Idejni tvorac masne kafe je američki preduzetnik Dejv Espri, koji je na nju došao razmišljajući o svojoj poseti Tibetu, gde je pio čaj začinjen maslacem, koji planinari koriste kao napitak za energiju i za održavanje koncentracije.
Tako je osmislio "neprobojnu dijetu", kako je on naziva, a koja je bogata masnoćama i siromašna ugljenih hidrata jer se tako čovek štiti od umora, gojenja i hroničnih bolesti.
Kofein ubrzava metabolizam, a dodatak masnoća usporava proces probave, što sprečava nagli nalet energije, pa učinak traje duže nego što bi to inače. Maslac je bogat antioksidantima, dobrim holesterolom, kao i omega-3 masnim kiselinama i betakarotenom.
Mršavljenje ipak neće biti moguće ako celokupna ishrana nije prilagođena tom cilju, a to znači puno povrća, voća, mesa i orašastih plodova, uz minimalan ili nikakav unos prerađene, industrijske hrane.
Ukus i izgled ovako pripremljene kafe podseća na kremastu kafu sa mlekom, sa blagom notom kokosa, a recepti su dostupni na internetu.