Obratite pažnju

Test za pušače: Saznajte da li ćete dobiti rak pluća!

Testiranje na rak pluća nije invazivno - sve što je potrebno jeste da se pacijentu uzme bris iz usta ili nosa. Uzorak sluzokože se zatim testira, a njene ćelije će dati dosta precizan odgovor
Medicina
04:54h Autor:
Test za pušače: Saznajte da li ćete dobiti rak pluća!
Foto: Shutterstock

Rak je podmukla bolest koja uglavnom vrlo polako razvija simptome, a ponekad je potrebno da prođe i po nekoliko godina, a karcinom dode u završnu fazu dok oboleli ne saznaju šta se u njihovom telu događa.

To naročito važi za pušace - svesni su da sami sebe truju, a najugroženiji organ su pluća, u kojima kancerogene ćelije mogu boraviti i do 20 godina, a da čovek toga uopšte nije svestan.

Zbog toga je tim stručnjaka iz Londona odlučio da razvije test koji bi mogao da otkrije pušačima nivo rizika za razvijanje raka pluća, prenosi Dejli mejl.

Naučnici ostali bez teksta: Džek (15) izumeo jeftin metod ranog otkrivanja raka! (FOTO, VIDEO)

Testiranje na rak pluća nije invazivno - sve što je potrebno jeste da se pacijentu uzme bris iz usta ili nosa. Uzorak sluzokože se zatim testira, a njene ćelije će dati dosta precizan odgovor; tokom istraživanja pokazalo se da uzorci ljudi sa predispozicijom za rak pluća ili kojima je kancer u fazi razvoja, drugačije reaguju na infracrvene zrake, u odnosu na zdrave osobe.

Test otkriva i ćelije koje su se već modifikovale usled formiranja kancerogenih ćelija, pa ukoliko se ovo na vreme otkrije, postoji velika šansa za izlečenje od opake bolesti.

"Naša vizija jeste da svi pušaci mogu da odu kod lekara opšte prakse ili apoteku gde potpuno bezbolno mogu da saznaju koliku štetu su napravili svojim plućima", istakao je dr Sem Džejns, koji je kreirao revolucionarni test.

Palite cigaretu odmah posle jela? Evo zašto je to opasno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs