Nije važno koji je datum – jesen je zvanično stigla onda kada ulice zamirišu na pečeno kestenje!
Da li ste znali da kesten pripada orašastim plodovima? Ipak, potpuno se razlikuje od ostalih, jer sadrži malo masti, a puno vode.
Osim unikatnog ukusa, kesten je fenomenalan i zbog svojih moćnih svojstava koje mu obezbeđuju vitamini i minerali kojima obiluje. Kesten je odličan izbor antioksidanasa, pre svega vitamina C i polifenola, za koje je poznato da blagotvorno utiču na zdravlje srca.
Dobar su izvor kalijuma i vlakana, te nas čine sitijim, podržavaju dobro varenje, dok usput ublažavaju posledice oksidativnog stresa i pomažu očuvanju dobrog nivoa šećera u krvi.
Neka istraživanja ukazuju kako kesten pomaže u kontroli apetita i gubitku masnih naslaga sa stomaka.
Kontraindikacije: Zbog toga što sadrži puno tanina, kestenje može izazvati mučninu i probavne tegobe, naročito kod osoba koje pate od bolesti bubrega i jetre.
Kao i svi drugi orašasti plodovi, i kestenje spada među alergene, pa ako ste skloni alergijama, pogotovo na neki od orašastih plodova, obratite posebnu pažnju ili konsultujte lekara pre nego što uvrstite ovaj sočni jesenji plod u svoju ishranu.
Bonus video