REČ STRUČNJAKA

SLEDEĆE NAMIRNICE NIKAKO NE SMEMO DA JEDEMO NA PRAZAN STOMAK: Usporavaju nam metabolizam, stvaraju nadutost i gastritis

Određenu hranu nikako ne bismo smeli da jedemo na prazan stomak, jer nam može izazvati brojne tegobe u organizmu tokom dana.

Fitnes & Nutricija
08:33h Autor:
SLEDEĆE NAMIRNICE NIKAKO NE SMEMO DA JEDEMO NA PRAZAN STOMAK: Usporavaju nam metabolizam, stvaraju nadutost i gastritis
Koju hranu nikako ne smemo da jedemo na prazan stomak?, Foto: Shutterstock

Doručak je najbitnije obrok, jer nam daje energiju koju nam je od presudnog značaja za ceo dan, te ga nikako ne smemo preskakati. Takođe, veoma je bitno šta unosimo na prazan stomak, jer brojne namirnice mogu nam izazvati mučnine, kiselinu, nadutost, i tromost.

Šta nikako ne bi bismo smeli da pojedemo na prazan stomak?

Jogurt

Teško je zamisliti doručak bez omiljenog mlečnog napitka. Ali, jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje, ne dopiru do creva kada se pije na prazan stomak. Savet je da se pre konzumacije jogurta obavezno nešto pojede.

Banana

Voće je dobar izbor namirnice na prazan stomak, ali ne i banana, koja može da dovede do naglog prosta šećera, ali potom i do njegovog brzog pada. Neke osobe će zato imati napade gladi kasnije u toku dana.

banana
foto: Shutterstock

Citrusni plodovi

Limun, narandže, grejpfrut, mandarine su puni vitamina C. Međutim, kiselina koju sadrže može da napadne sluznicu i uzrokuje bolove u ustima i grlu. Od svih citrusa jedino je limun razblažen sa vodom dozvoljen.

Hladni gazirani napici

Ukoliko se konzumiraju na prazan stomak, hladna gazirana pića mogu da izazovu oštećenje sluzokože membrane i smanje dotok krvi u stomak. To za posledicu ima usporeno varenje i tegobe u predelu stomaka.

gazirani sok
foto: Profimedia

Testo s kvascem

Kvasac, naročito ako se konzumira ujutro, može da iritira želudac te uzrokuje jaku nadutost i probavne smetnje. Dakle, ujutro izbegavajte peciva i lisnato testo.

Palačinke

Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači ima isti efekat na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Šećer iz voća je prihvatljiv jer sadrži biljna vlakana, ali sama po sebi velike količina fruktoze može preopteretiti jetru. Palačinke sa slatkim sirupom ili krofne nisu dobar način da počnemo dan.

Palačinke
foto: Shutterstock

Sirovo povrće - posebno paradajz i krastavac

Paradajz je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i može dovesti do pojave čira. Gastritis i nadutost su jaki nakon konzumiranja krastavaca na prazan želudac.Sirovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, ali nikako za doručak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs