Na pijaci sada u svako doba godine možete naći razne vrste voća, međutim, po mišljenjju stručnjaka, jedno se posebno izdvaja. Dakle, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdraviji upravo - paradajz.
Zašto baš on?
CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Plod od 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od 3 grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.
Takođe, bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.
Osim toga, paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u obrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i da mogu i može biti sjajan saveznik u borbi protiv dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.
„Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od bolesti srca“, kaže dijetetičarka Šeri Berger, te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.