AKO PARADAJZ PRIHRANITE SA OVIM: Imaćete sočne i zdrave plodove sve do novembra - SAVET BAŠTOVANA

Paradajz je takva biljka koja iz zemlje "izvuče" svu energiju, ali nam zato daje najsočnije plodove

Bašta
Autor:
AKO PARADAJZ PRIHRANITE SA OVIM: Imaćete sočne i zdrave plodove sve do novembra - SAVET BAŠTOVANA
Domaće đubrivo za paradajz, Foto: Shutterstock

Da bi stabljika bila jaka, listovi zeleni, a plodovi jaki i sočni - paradajz će uzeti sve iz zemlje. Stoga je veoma važno obogatiti zemljište pre sadnje paradajza.

Veoma je važno i vreme đubrenja.

Kada đubriti paradajz?

Paradajz treba đubriti samo 2 puta tokom sezone: nakon sadnje i neposredno pre ploda.

Najveća greška koju prave baštovani je da đubrivo stavljaju u rupu u koju treba da stave sadnicu paradajza. Ali to može da ošteti koren biljke, pa se ne preporučuje.

Najbolje bi bilo da zemljište pripremite mesec dana pre sadnje. Izmešajte đubrivo, pomešajte organsko đubrivo, bilo šta, ali nikako ne stavljajte đubrivo direktno uz biljku odmah tokom sadnje.

Paradajz, Sadnja paradajza, Baštovanstvo
foto: Shutterstock

Koje đubrivo je najbolje za sadnju paradajza?

Svaki baštovan ima svoju omiljenu prihranu za đubrivo, ali predlog je da se koristi ono sa kombinacijom azota, fosfora i kalijuma. Takođe bi bilo dobro da to đubrivo sadrži i kalcijum i magnezijum.

Pre sadnje nahranite zemljište đubrivom sa velikim stepenom azota.

Kada vidite da se paradajz sprema za prve plodove, oko njega pospite đubrivo sa velikim sadržajem kalcijuma i fosfora. To će pomoći plodovima da budu jaki, zdavi i sočni.

Bašta, Paradajz, Baštovanstvo
foto: Shutterstock

NAPOMENA: Da biste obezbedili kalcijum paradajzu, obavezno oko stabljike, ali i u zemlju stavite mrvljene ljuske od jaja. Magnezijum ćete nadomestiti ako zemljištu oko paradajza dodate Epsom so.

SAVET +: Đubrivo iz "domaće radinosti" je ono koje sadrži rastvor koprive i gaveza. Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zaliva paradajz u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti koren).

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs