4 RAZLOGA DA PARADAJZU ODSEČETE VRH UPRAVO SADA: Nećete znati šta da radite sa tolikim plodovima

Baštovani dobro znaju šta govore kada vas savetuju da upravo sada paradajzu odsečete vrh

Bašta
Autor:
4 RAZLOGA DA PARADAJZU ODSEČETE VRH UPRAVO SADA: Nećete znati šta da radite sa tolikim plodovima
Orezivanje paradajza, Foto: Shutterstock

Paradajz je biljka koja zahteva adekvatnu negu. Iako svi mislimo kako je gajenje ovog voća najjednostavniji posao na svetu, to baš i nije tako. Da biste ostvarili najbolji prinos paradajza baštovani savetuju da biljci odsečete vrh.

4 razloga zašto treba da paradajzu odsečete vrh:

1. Poboljšanje rasta

Ako paradajzu u početku sezone odsečete vrh to može olakšati rast i formiranje centralne stabljike. Ovako "orezana" stabljika će lakše podneti vetar, a moći će i da bolje izdrži težinu spostvenih plodova.

Paradajz
foto: Shutterstock

2. Bolje cvetanje

Umesto da se fokusira na rast prema gore, paradajz će imati energiju za cvetanje. Što opet znači više plodova.

3. Kontrolisan rast

Pogotovo ako paradajz gajite u plasteniku - rast ume da se izmakne kontroli. Umesto da plodove berete sa "oblaka", paradajzu odsecite vrh i dobićete rodnu stabljiku.

4. Kvalitetniji proizvodi

Sva energija biće usmerena ka plodovima, kojih će biti u izobilju.

Paradajz
foto: Shutterstock

Kada treba da se oreže paradajz?

Na samom početku sezone rasta i cvetanja. Ako odsečete vrh u bilo kojem drugom trenutku to može da ošteti biljku.

Kako se vrši orezivanje paradajza?

Uzmite oštre baštanske makaze. Dobro iz sterilišite sa 5% rastvora hidrogena ili sa alkoholom. Orežite paradajz tako što ćete napraviti čist rez tačno iznad čvora lista na mestu gde stabljika prerasta oslonac, kočić, ili držač.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs