AMERIČKA DIJETA JE NOVI HIT U SVETU: Linija iz snova uz jelovnik s kojim se gubi kilogram po danu, a nema GLADOVANJA

Hit dijeta oduševila je sve koji su je probali jer nema gladovanja, a kilogrami samo nestaju

Fitnes & Nutricija
Autor:
AMERIČKA DIJETA JE NOVI HIT U SVETU: Linija iz snova uz jelovnik s kojim se gubi kilogram po danu, a nema GLADOVANJA
Američka dijeta sa kojom se gubi kilogram po danu, Foto: Shutterstock

Zdrava i uravnotežena isharana je ključ zdravog organizma, ali i lepog, vitkog tela, a novi trend za kojim svi luduju je američka dijeta.

Naime, američka dijeta je tip ishrane koji omogućuje brzo smanjenje masnih naslaga, a sve zahvaljujući ishrani koja je bogata proteinima i mastima. Ako se budete pravilno pridržavali uputstava, dijeta obećava gubitak i do tri kilograma u pet dana.

Jelovnik uključuje kiselo, ljuto i slano, a ne traži preterano odricanje ni gladovanje zbog čega je i jako popularna.

Američka dijeta postala je pravi hiu u svetu
Američka dijeta postala je pravi hiu u svetu foto: Shutterstock

Jelovnik koji treba da prati se sastoji od ribe, jaja i mesa, ali i voća i povrća. Slatkiši i namirnice bogate ugljenim hidratima strogo su zabranjene. Takođe, u ovoj dijeti koristite hladno ceđenja ulja, pijte najmanje dve litre vode dnevno ili biljne čajeve bez zaslađivača.

Nutricionisti preporučuju da se ova dijeta drži najduže 90 dana, ali s malim prekidom nakon svakih 5 dana. Tako ćete recimo 5 dana pratiti jelovnik, a onda jedan dan imati za ishranu kakvu želite i onda sve ispočetka.

Ključ dijete je uravnotežena ishrana bez ugljenih hidrata
Ključ dijete je uravnotežena ishrana bez ugljenih hidrata foto: Shutterstock

Vaši dnevni obroci u okviru američke dijete trebali bi da sadrže zdravu mešavinu proteina i masti. Doručak bi trebao da bude od jaja, a za ručak je idealno jesti pasulj ili piletinu sa žara. Zdrava večera uključuje losos na žaru sa zelenim graškom. Voće i mlečni proizvodi su dobar međuobrok.

Jelovnik američke dijete

Dijeta se sastoji od jelovnika za 5 dana koji se ponavlja dokle god daje željene rezultate. Nakon 4 ciklusa, potrebno je da napravite pauzu od 2 dana, kako bi u organizam uneli i druge, inače "zabranjene", namirnice. Između obroka pijte što više vode.

Prvi dan

Doručak:

Možete da napravite kajganu od 1 jajeta i jedne paprike koju možete iseckati na komadiće i svemu dodati malo piletine. Uz doručak popijte jednu čašu sveže ceđene limunade.

Kajgana je idealan izbor za doručak
Kajgana je idealan izbor za doručak foto: Shuterstock

Ručak:

Lagano propržite crni luk na ulju, a zatim dodajte već unapred skuvanu mahunu. Ubacite i seckanu piletinu i mešajte dobro dok sve ne omekša. Uz ovaj obrok napravite jednu bogatu salatu od miksa zelene salate, rotkvica, mladog luka, a sve to začinite s maslinovim uljem i začinima po ukusu.

Večera:

Za večeru možete da napravite super jelo od tikvica. Napunite je sušenim paradajzom, paprikom i mladim sirom. Stavite u rernu i pecite na 250 stepeni oko 30 minuta. Uz večeru možete da popijete jednu čašu sveže ceđene narandže.

Drugi dan

Doručak:

Drugi dan možete ponovo da napravite kajganu, ovog jutra sa spanaćem. Ovaj proteinski bogat doručak će vas zasititi duži vremenski period.

Ručak:

Za ručak propržite losos na paprici. Iseckajte crni luk, dobro ga propržite, a zatim dodajte sitno iseckanu papriku. Nakon što se paprika fino izdinstala, dodajte losos. Pržite dok losos dobro ne omekša.

Losos je odličan izbor proteina
Losos je odličan izbor proteina foto: Shutterstock

Večera:

Napravite svima omiljenu cezar salatu. U veliku činiju ubacite zelenu salatu, luk, proprženo i dobro iseckano belo meso, mladi sir i papriku. Na kraju sve ovo začinite s ekstra devičanskim maslinovim uljem i peršunom.

Treći dan

Doručak:

Ispržite jaja i pečurke, a sve to začinite sa sokom od paradajza.

Ručak:

Sebi napravite jedan dobar gulaš. Možete iseckati papriku na trake, ili veće kockice. Propržite papriku na luku, maslinovom ulju i sosu od paradajza. Potom ubacite teleće meso. Potrebno je oko 40 minuta kako bi se meso lepo izdinstalo.

Večera:

Za večeru iznenadite sebe jednom voćnom salatom s voćem po želji, a umesto šlaga i čokolade, voćnu salatu začinite s cimetom.

Uz američku dijetu gubi se kilogram po danu
Uz američku dijetu gubi se kilogram po danu foto: Shutterstock

Četvrti dan

Doručak:

Jedno jaje koje ćete ispržiti ili skuvati poslužite uz 50 g nemasne šunke i dodajte 200 g tvrdog sira sa svežim začinskim biljem.

Ručak:

U širokoj posudi zagrejte 1 kašiku maslaca, dodajte piletinu posolite, dodajte biber, prelijte sokom od 1 narandže, pokrijte s folijom i dinstajte na tihoj vatri oko 15 -20 minuta. Jedite uz svezu salatu po izboru.

Večera:

100 g tunjevine iz konzerve dobro usitnite, dodajte jednu iseckanu glavicu luka i kašiku majoneza. Sve začinite s limunom i biberom, pa servirajte uz zelenu salatu.

U ishrani treba da se nađe što više povrća
U ishrani treba da se nađe što više povrća foto: Shutterstock

Peti dan

Doručak:

150 g mladog, mekog kravljeg sira pomešajte sa kašikom maslinovog ili lanenog ulja, i 1 kašikom susama ili semenki suncokreta.

Ručak:

Umutite 3 jajeta, dodajte sredinu veće paprike prethodno iseckane na kockice, začinite i pržite u dobro ugrejanom tiganju na 2 kašike ulja. Dodajte malo narendanog sira, pričekajte da sir počne da se topi, pa začinite s malo belog luka i poslužite uz 50 g zelene salate, s malo paradajza i marinadom od 2 kašike ulja i limunovog soka.

Večera:

Spremite za večeru pastrmku s narandžom. Na 100 g zelene salate rasporedite 100 g dimljene pastrmke, dodajte 30 g kisele pavlake, rasporedite kriške narandže. Na kraju sve ukrasite i pospite listićima badema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs