savet lekara

"KRETEN" DIJETA JE NAJPOPULARNIJA U SRBIJI, POSLE NJE KILOGRAMI SE NE VRAĆAJU: Stručnjaci otkrivaju ključ njenog USPEHA

Iako vam možda sve deluje kao šala, videćete da se tu krije mnogo dublji značaj, a ako ga savladate, kilogrami vam se uopšte neće vraćati!

Fitnes & Nutricija
20:15h Autor:
"KRETEN" DIJETA JE NAJPOPULARNIJA U SRBIJI, POSLE NJE KILOGRAMI SE NE VRAĆAJU: Stručnjaci otkrivaju ključ njenog USPEHA
Kreten dijeta je najpopularnija u Srbiji, Foto: Shutterstock

Svi tragamo za što efikasnijim, ali zdravim, metodama mršavljenja. Pribegavamo rigoroznim načinima ishrane, misleći da je najvažnije šta jedemo, a ni ne osvrnemo se na našu psihu. Upravo njeno stanje je glavni uzrok emocionalnih problema, zbog koji najčešće, ali i najbrže, nabacimo višak kilograma. Baš iz tih razloga je kreten dijeta postala najpopularnija u Srbiji, a o njoj je govorilo i nekoliko stručnjaka.

Kada se suočavamo sa nekim problemima, dešava se da ne osećamo glad, već mučninu, te vrlo slabo i jedemo, što dovodi i do gubitka telesne mase, ali na nezdrav način.

frižider, Hrana u frižideru, jedenje noću
foto: Shutterstock

Međutim, mnogo je češća situacije da nam se apetit toliko poveća, da ćemo se neretko prejedati, što nas munjevitom brzinom dovodi do cifre na vagi koju nikako ne želimo da vidimo. Budući da je ovo čest problem, još prošle godine je počelo da se govori o "kreten" dijeti.

- Prvo treba da se zaljubimo u jednog kretena, ali ne običnog, nego je potrebno da bude kreten kapitalac. A kreten kapitalac je manipulativan muškarac koji tvrdi i ponaša se kao da je savršen i da ne poseduje ni jednu manu. Mršavljenje nastaje onda kada vas jedan takav manipulator emotivno povredi ili prevari, a ova dijeta je univerzalna i za žene i za muškarce - rekao je ljubavni psiiholog Vojislav Ilić.

žena, devojka, tuga, zamišljena devojka
foto: Shutterstock

Koliko je uspešna "kreten" dijeta?

Iako vam sve ovo verovatno zvuči kao šala, sve ima mnogo dublji značaj. Ne radi se o običnoj dijeti, stvar je dosta kompleksnija. Prema njoj, ključ dobrog izgleda se nalazi, zapravo, u jačanju psihe i učenju da se izborimo sa emocijama na pravi način.

- Kreten dijeta će da bude uspešna onoliko koliko su emocije prema jednom takvom "kretenu" bile jake. Postoji jako velika povezanost emocija i ishrane, a ljudi se usled uskraćivanje emocija, osim gladovanja okreću hrani i utehu nalaze u tanjiru kako bi dobili određeno zadovoljstvo, pa počinju nekontrolisano da jedu - rekao je Nebojša Savić, porodični psihoterapeut.

Opšte je poznato da emocionalno prejedanje može da vam stvori ozbiljne zdravstvene probleme, a nutricionistkinja Nađa Radonjić je istakla da ne postoji nijedna namirnica koju možemo nekontrolisano da jedemo, a da nam na kraju ne naškodi.

Crna čokolada
foto: Profimedia

- Nažalost, ne postoji ni jedna hrana koju možemo nekontrolisano da jedemo, a da na nas nema ni jedan negativan uticaj. Uvek treba da biramo kompleksne ugljene hidrate i hranu koja sadrži dosta vlakana, zato pokušajte da izbacite gluten, odnosno testa iz ishrane, a umesto mlečne, radije izaberete crnu čokoladu - kaže nutricionistkinja.

Posebno naglašava da prevelike količine visokolalorične hrane mogu da bude veoma štetne, a pogotovo kada se ne bavite ni jednom fizičkom aktivnošću.

- To može dovesti do raznih zdravstvenih stanja, poput bolimije, kardiovaskularnih problema i insulinske rezistenicije. Za razliku od žena, nakon raskida, istraživanja su pokazala da muškarci češće posežu i utehu nalaze u alkoholu i narkoticima. Zato je uvek bolje da se u emocionalno teškim situacijama, obratite stručnim ljudima za savete i pomoć i da uvek razgovarete sa vama bliskim ljudima - zaključila je Nađa.

zagrljaj
foto: Shutterstock

Od "kreten" dijete uvek je bolja prevencija i da znate kako da prepoznate manipulatore, a savet psihologa Ilića jeste da se prilikom upoznavanja sa osobom ne zalećete previše i ne grabite mrvice "pažnje".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs