Savladajte stres lako i brzo

6 VEŽBI ZA JAČANJE PSIHE - POSLE OVOG SVAKI PROBLEM JE REŠIV: Savet neuronaučnika

Neverovatno je šta sve može da učini pozitivno razmišljanje

Lifestyle
17:50h Autor:
6 VEŽBI ZA JAČANJE PSIHE - POSLE OVOG SVAKI PROBLEM JE REŠIV: Savet neuronaučnika
6 vežbi za jačanje psihe, Foto: Shutterstock

Prema naučnici i neuronaučniku Vendi Suzuki, jedan od najefikasnijih načina da se nosite sa anksioznošću je kroz vežbe za razvijanje takozvane mentalne čvrstine. I iako na prvi pogled može izgledati "lakše reći nego uraditi", ove vežbe će vam pomoći da povećate svoju mentalnu otpornost i naučite kako da se nosite sa stresnim situacijama bez gubitka prisebnosti.

Vendi preporučuje da svaki dan radite ovih 6 vežbi i tako psihički ojačate!

1. Zamislite samo dobre rezultate.

Prema Vendi, svaki dan bi trebalo da počnete sa mentalnim proučavanjem svojih problema, zamišljajući samo pozitivan ishod situacije. Na primer, ako planirate težak sastanak sa šefom, zamislite kako dolazite do njega, komunicirajte sa šefom i sve se završi povoljno po vas. Naučnica naglašava važnost toga da ni u jednom momentu ne potcenite sebe. Samo zamislite dobar, fantastičan ishod svih vaših problema.

2. Pretvorite anksioznost u napredak.

Negativne emocije poput ljutnje, straha, tuge, brige i razočaranja mogu ili preplaviti osobu ili joj dati snagu. Vendi nas podstiče da razmišljamo o pozitivnoj strani emocija i o tome kako nam one mogu pomoći. Na primer, ako ste ljuti, ljutnja vam može zamagliti vid i sprečiti vas da krenete napred, ili može biti korišćena kao motivirajuća sila.

3. Dodajte nešto novo u svoj život.

Da, lepše i lakše je biti u svojoj zoni udobnosti, ali Suzuki kaže: „Ne mora da bude vežba ili bilo šta teško. Biće dovoljno da imate nešto što će vas samo malo gurnuti iz vaše zone udobnosti.” Promena može biti zastrašujuća, ali nam pomaže da proširimo vidike i shvatimo svoje sposobnosti.

4. Ostanite povezani.

Kada smo pod stresom, prva stvar koju želimo da uradimo je da se povučemo i izolujemo od drugih. Međutim, veoma je važno ostati u kontaktu sa drugim ljudima. To će nam dati osećaj da nismo sami. Okružite se ljudima koji se brinu za vas, koji vam se uvek nalaze u teškim momentima.

5. Šaljite sebi pozitivne poruke.

Vendi kaže da na početku i na kraju dana glumac Lin-Manuel Miranda sebi piše smešne i optimistične poruke. On tvrdi da ga te poruke čine mentalno jakim i sposobnim za razne izazove. Svako do nas sam sebi treba da bude najvatreniji obožavalac.

6. Izađite u prirodu.

Naučno je dokazano da priroda pomaže čoveku da se smiri i blagotvorno utiče na njegovo opšte stanje. Ne morate da živite negde u šumi da biste to osetili. Samo idite u šetnju, provedite neko vreme na balkonu ili prošetajte po dvorištu. Priroda zaista podiže duh, pomaže da se razbistri um, pregrupiše i ponovo pokrene mozak kada nivoi stresa počnu da rastu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs