PROBAJTE

DREVNA TEHNIKA KOJA OSLOBAĐA OD STRESA: Potpuno umiruje nervni sistem za par minuta!

Usled savremenog načina života, stres je često prisutan. Evo kako da se rešite napetosti jednom za svagda

Lifestyle
Autor:
DREVNA TEHNIKA KOJA OSLOBAĐA OD STRESA: Potpuno umiruje nervni sistem za par minuta!
Foto: Shutterstock

Stalna napetost može da bude u korenu mnogih fizičkih bolesti i mentalnih poremećaja a njoj često doprinosimo i mi sami, obično nesvesni posledica svog ritma života, piše Lepaisrećna.

Možemo to da popravimo izmenom ishrane, sitnim promenama ponašanja, a tehnike samopomoći nisu uopšte komplikovane. Verovali ili ne, dovoljno je da odvojite samo po minut ili dva da biste se odmorili, predahnuli i prionuli na svoje obaveze sa više elana.

Nerv vagus je najduži od ukupno 12 kranijalnih nerava, a ide od mozga, preko lica i vrata, do grudnog koša pa sve do stomaka. Važan je za rad srca, pluća, sistema za varenje, ali i za gutanje, govor, pljuvačne žlezde.

Takođe, njegovo zdravlje je odgovorno i za vraćanje tela u ravnotežu, psihičku stabilnost a time i za dobre odose sa porodicom, prijateljima i kolegama. Medicinska istraživanja su ovo nepobitno dokazala.

stres
foto: Shutterstock

Masaža vagusa je laka, prijatna i za nju vam nije potrebno mnogo vremena. Laganim pritiskom dlana povucite kožu na vratu ka ušnoj školjki i tako je razvucite na desetak sekundi, pa onda povucite nazad, u suprotnom pravcu. Ne treba mnogo da pritiskate, dovoljan je vrlo lak dodir, samo da osetite povlačenje kože.

Ukoliko redovno praktikujete ovu masažu primetićete da se nivo stresa smanjuje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs