Mnogi koji se bore s viškom kilograma isprobali su već razne dijete koje su bile više ili manje efikasne. Ali često se zaboravlja da je za gubitak kilograma najvažnije unositi manje kalorija nego što ih potrošimo. Dakle, računica je jasna: višak kalorija uzrokuje gojenje, dok manjak mršavljenje, piše N1.
Ali kod većine dijeta sugeriše se izbacivanje nekih namirnica, što može biti korisno, ali i ne, zavisno od organizma i životnih navika pojedinca. Ipak, za zdrav gubitak kilograma (ne na brzinu) potrebno je vreme i usvajanje novih navika koje podrazumevaju i građenje pravilne ishrane.
Ali šta to tačno znači?
Pravilna ishrana, naravno, ne uključuje (samo) grickanje sirovog povrća već konzumaciju raznovrsne hrane, ponajviše nutritivno bogatih namirnica – proteina, zdravih masti, mikronutrijenata. Ako nam je većina svakodnevne ishrane bazirana na takvim namirnicama, onda možemo svakog dana da sebe počastimo šakom čipsa, kojom kockicom čokolade ili bilo kojom omiljenom „grešnom“ hranom, jer nam ona u malim količinama neće naštetiti niti nas ugojiti. To je bolje nego da sebi konstantno nešto uskraćujemo.
Svoju ishranu možete poboljšati i raznim sokovima, posebno ako tokom dana ne stignete da pojedete adekvatnu količinu voća i povrća. Sokovi od kombinacije voća i povrća daju nam energiju, podstiču probavu, održavaju jak imunitet i mogu pomoći i kod mršavljenja, odnosno sagorevanja kalorija.
Najbolji sokovi za mršavljenje
Voćno-povrćni sokovi obično se prave u sokovniku koji odvaja „meso“ biljke od soka. Ali i sami znate da su vlakna vrlo važna u svakodnevnoj ishrani pa je bolje izmiksati sve sastojke u blenderu kako bi uneli i vlakna iz voća i povrća jer ona održavaju crevnu floru zdravom. Sokove je najbolje piti umesto doručka ili kao međuobrok. U večernjim satima ih izbegavajte, jer mogu da podstaknu probavu, što u vreme kada organizam miruje nije baš najbolje.
Sok od cvekle i jabuke
Sok od cvekle bogat je mnogim vitaminima i mineralima, pomaže kod anemije, snižava krvni pritisak, daje energiju, a ne goji.
Sastojci:
- 1 manja cvekla – očišćena, izrendana i oprana
- 1 zelena jabuka
- 2 šargarepe – očišćene i oprane
- pola soka limuna
- količina vode po želji
Sve sastojke pomešajte u blenderu s vodom i odmah popijte. Sok možete i ostaviti u frižideru i popiti ga tokom jednog dana.
Zeleni sok
U zeleni sok obično ide peršun koji je izvrstan izbacivač toksina iz organizma i ima i diuretičko svojstvo. Peršun takođe ubija bakteriju ešerihiju koli u mokraćnom sistemu.
Sastojci:
- 1 glavica celera bez peteljki
- 1 šaka sveže mente
- pola vezice peršuna
- 1 sveži krastavac
- 1 očišćeni limun
- količina vode po želji
Celer možete narezati na kockice kako bi se lakše usitnio, kao i krastavac. Sve sastojke potom sjedinite s vodom u blenderu i odmah popijte rano ujutro. Ipak, pijte ga najviše pet dana i onda napravite pauzu od 10 dana jer inače biste mogli da oštetite sluzokožu želuca.
Sok od pomorandže, grejpa, šargarepe i kurkume
Zaista je teško odoleti slasnom narandžastom soku koji se dobija od sočnih pomorandži i grejpa koji je poznat po tome da smanjuje apetit zbog velike količine vlakana koja nas drži dugo sitima.
Osim toga, u ovaj sok ide i kurkuma – čudotvorni začin koji sadrži kurkumin. On podstiče detoksikaciju jetre i na prirodan način povećava unutarašnju temperaturu tela, što pak ubrzava proces razgradnje hranljivih materija.
Sastojci:
- 1 pomorandža – očišćena
- 2 šargarepe – očišćene i oprane
- 1 grejp – očišćen
- kašičica kurkume
- pola soka limuna
- kockica đumbira – očišćenog
- količina vode po želji
Sve sastojke sjedinite u blenderu s vodom i popijte pre jela, ali ne na prazan želudac. Nakon konzumiranja ovog soka nekoliko dana napravite pauzu kako sluzokoži želuca ne biste napravili probleme.