Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. Ova biljka je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, pa se smatra prirodnim multivitaminom koji pogoduje celom telu i jača imunitet.
List koprive može da olakša reumatske tegobe i znatno umanjuji bol pri kretanju.
Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline.
Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva deluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za ali i preventivno kod stavranja kamena u bubregu.
Pokazalo se i da čaj od koprive može da snizi nivo šećera u krvi, pa se često preporučuje dijabetičarima. Takođe, snabdeva telo gvožđem, pa povoljo deluje na osobe koje pate od anemije.
U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.
Branje koprive
Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Nežni vrhovi biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se bere u jesen i proleće, a potom koristi svež ili suši.
Pripema čaja od koprive
Potrebo vam je:
- 2 kašičice listova koprive
- 250 ml vode
Priprema:
Sveži ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procedite.
Primena:
Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.