probajte

IZGRADITE MIŠIĆNU MASU: 5 namirnica koje će vam pomoći da dobijete savršeno izvajano telo do leta!

Izgradite mišićnu masu!

Fitnes & Nutricija
13:09h Autor:
IZGRADITE MIŠIĆNU MASU: 5 namirnica koje će vam pomoći da dobijete savršeno izvajano telo do leta!
Foto: Shutterstock

U potrazi za idealnom figurom, nije dovoljno samo izgubiti višak kilograma. Da bi telo izgledalo zategnuto i lepo važno je voditi računa o definiciji mišića, a bez treninga je to nemoguće postići.

A kako bi sport bio još produktivniji i kako biste što pre videli rezultat, važna je uravnotežena ishrana. Izdvojili smo pet namirnica koje će vam pomoći u izgradnji mišića.

Jaja

jaja, jaja u frižideru
foto: Shutterstock

Naravno, svi sportisti znaju da jaja pomažu u izgradnji mišića. Sve zahvaljujući velikoj količini proteina (12 grama na 100 grama proizvoda). Ali ne bi trebalo da se previše oslanjate na jaja: pored hranljivih materija, sadrže veliku količinu holesterola, pa je bolje da ne konzumirate više od tri jaja nedeljno.

Škampi

Škampi
foto: Shutterstock

Škampi su odličan izvor proteina. Na 100 grama proizvoda sadržaj je 19 grama, a istovremeno imaju nizak sadržaj kalorija. Proteini u njihovom sastavu se vrlo dobro apsorbuju i u tome se mogu takmičiti sa jajima.

Leblebija

Leblebije
foto: Profimedia

Mnogi ljudi smatraju da je vegetarijancima i veganima jako teško da dobiju mišićnu masu, zbog njihovog načina ishrane. Ipak, jedan od proizvoda koji im u tome pomaže su leblebije, koje se mogu jesti samostalno ili u obliku humusa. 100 grama sirovih leblebija sadrži 19 grama proteina - više od mnogih vrsta mesa.

Riba

Losos
foto: Shutterstock

U proseku različite vrste riba sadrže oko 20 grama proteina na 100 grama proizvoda. Pored toga, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje, prema brojnim studijama, takođe ubrzavaju rast mišićne mase.

Švapski sir

Rikota, sir
foto: Shutterstock

Ako niste alergični na laktozu, sir može biti odličan izvor proteina, jer sadrži veliku količinu kazeina (17 grama na 100 grama proizvoda) - proteina koji se dugo apsorbuje i, između ostalog, dugo daje osećaj sitosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs