saznajte više

Trbušnjaci skidaju salo, kada vežbamo smemo da jedemo sve: Da li verujete u ovih 5 mitova?

Kada je u pitanju vežbanje postoji mnogo mitova. Ukoliko mislite da znate sve o pravilnom vežbanju i o tome kako ostati u dobroj formi, proverite da li i dalje verujete u ove mitove.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Trbušnjaci skidaju salo, kada vežbamo smemo da jedemo sve: Da li verujete u ovih 5 mitova?
Foto: Shutterstock

1. Trbušnjaci će ukloniti masti sa stomaka

Trbušnjaci sigurno pomažu u jačanju mišića u središtu vašeg tela i poboljšanju držanja, ali da li će biti vidljivi golim okom zavisi od ukupnog procenta masti u vašem telu i masti oko vašeg stomaka. Da biste sagoreli masnoće, morate pratiti program vežbanja koji uključuje i kardio i vežbe snage koje pomažu u smanjenju ukupne telesne masti.

2. Ako žena diže tegove pretvoriće se u bodi bildera

Ovo je uobičajeni mit. Muškarci brže grade mišiće jer imaju testosteron - žene treba da preopterete mišiće da bi dobile mišićnu masu. U stvari, trening snage vam pomaže da smanjite telesne masnoće, povećate mišićnu masu i efikasnije sagorevate kalorije.

3. Aerobne mašine otkrivaju broj sagorelih kalorija

Aerobne mašine mogu biti vrlo neprecizne kada je u pitanju brojanje kalorija. Neke ne traže težinu ili pol, a da ne spominjemo sastav vaše telesne masti. Čak i kada se zatraži da unesete ove detalje, procena bi mogla da odstupa za stotine kalorija. Najbolje je imati na umu pravilo da u proseku većina ljudi sagori oko 100 kalorija na svakih 1,5 kilometara pređenih ili prepešačenih. Ili ako želite da uložite u svoju kondiciju, kupite pojas za grudi da biste nadzirali puls koji broji kalorije koje sagorite na osnovu stvarnog intenziteta vašeg treninga.

4. Ako vežbate, možete jesti šta god želite

Odlazak u teretanu ne znači da možete da jedete sve ili da premašite ograničenje kalorija. Stručnjaci čak kažu da je gubitak kilograma 80% dijete i samo 20% vežbanje. Vežbanje pomaže da ne vratite izgubljenu težinu, ali ne može uravnotežiti lošu ishranu. Najbolje je da svoj program vežbanja kombinujete sa ishranom sa kontrolisanim kalorijama.

5. Dani odmora smanjuju vaše mišiće

U stvari, dani odmora pomažu vam da postignete svoje dugoročne ciljeve u fitnesu. Svaki put kada izvršite fizički pritisak na telo, morate mu dati vremena da se oporavi. Bez dana odmora, vaše telo nema vremena za oporavak. Takođe je veća verovatnoća da ćete izgubiti motivaciju ako vežbate svakodnevno. Nikada ne vežbajte duže od pet dana u nedelji i pokušavajte da ne vežbate dan za danom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs