Svi stručnjaci i pristalice zdravog načina života u svetu odavno su objavili pravi rat šećeru, apelujući da ga potpuno napustite i ni u kom slučaju ne konzumirate. Naravno, šećer nije zdrav, ali ponekad zaista želite parče svoje omiljene torte ili par komada čokolade. Ozbiljna ograničenja mogu dovesti do poremećaja u ishrani i mnoštva drugih smetnji, pa se šećer ponekad može jesti, ali to mora biti izuzetno oprezno.

Reći ćemo vam koliko šećera možete da pojedete kako biste zadovoljili potrebu za slatkišima i ne biste naštetili zdravlju.

Pravi šećer

Verovatno ni za koga nije tajna da šećer može biti prirodan i veštački. Prvi se nalazi u voću, medu i drugoj prirodno slatkoj hrani, dok se drugi dodaje veštački (u slatkiše, peciva, razne soseve). Stručnjaci preporučuju potpuno odustajanje od belog šećera i minimiziranje upotrebe poslastica, čiji je sastavni deo. Kafu je bolje piti ujutro sa kašikom meda, a slatkiše zameniti, na primer, urmama. U pogledu slatkoće, ovo voće nije inferiorno od čokolade, ali sadrži vlakna i mnoge korisne elemente u tragovima. Ako zaista želite da jedete desert, napravite ga sami koristeći steviju ili agavin sirup umesto belog šećera.

Kako ne biste povećali svoju kilažu i naštetili zdravlju!