1. Bosiljak
Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Uz to, bosiljak je odličan izvor gvožđa i vitamina A. Dodajte ga sveže naseckanog u salate po želji i testeninu.
2. Žalfija
Magična žalfija nadaleko je poznata po svojim protivupalnim svojstvima. Osušite listiće žalfije i pravite od njih čaj kojim možete ublažiti tegobe uzrokovane osetljivim desnima, upaljenim grlom ili bolnim sinusima. Dodajte sveže listiće u umak kojim ćete preliti omiljeni mesni odrezak. Samo budite oprezni s količinom jer ovaj začin ima intenzivan ukus i miris.
3. Korijandar
Potstiče izbacivanje teških metala iz tela i pomaže jetri u tom procesu. Čisti kožu, ublažava kožne upale i želučane tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečenja i smutije, a možete i napraviti napitak od suvih semenki. Jednostavno ih prelijte vrelom vodom i pustite da odstoje 10 minuta.
4. Matičnjak
U našim krajevima često se pre spavanja pije čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno deluje na organizam i nervni sistem. Međutim, sitno naseckane sveže listove matičnjaka možete dodati u voćne salate ili pak testo za kekse i mafine. Matičnjak pomaže u lečenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.
5. Peršun
Za uzgajanje peršuna trebaće vam mali improvizirani vrt na terasi ili balkonu. Ovaj začin odličan je za imuni sistem, pomaže u odstranjivanju viška tečnosti iz tela, leči nervni sistem i jača kosti. Takođe je sjajan osveživač daha. Koristite ga svežeg u supama, rižotu, umacima, varivima, salatama i faširanim šniclama. Ubacite ga u jela 5 minuta pre kraja kuvanja jer tokom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta lekovitih svojstava.
6. Ruzmarin
Sadrži kafeinsku i ruzmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s lekovitim delovanjem i odličan je izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno tlo, pa ga možete saditi u teglicama i držati na svom balkonu bez straha. Sjajno se slaže s mesnim jelima pa ga možete dodavati u sva pečenja, a bit će odličan dodatak pečenom ''teškom'' povrću poput krompira ili batata.
7. Menta
Ima anestetička svojstva i pruža osećaj hlađenja. Sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njeno najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno deluje na probavu, ublažava nadutost, grčeve, gorušicu i zatvor. Ovo je jedan od najsvestranijih začina. Uvek je sadite u zasebnoj teglici odvojeno od drugih biljaka jer je dosta "nametljiva" i agresivna te brzo raste. Dodajte je u voćne salate, pospite njome sladoled, ubacite ju u smutije ili napitke. Listiće možete osušiti i od njih praviti čaj.
(Stil.kurir.rs/Zadovoljna.hr)