Kukuruz je omiljena letnja poslastica mnogih ljudi, ali nutricionisti i poštovaoci zdravog načina života imaju dvosmislen stav prema njemu. Kukuruz je bogat biljnim proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima - karotenoidima, koji mu daju jarko žutu boju. Istovremeno, biljka sadrži pristojnu količinu šećera, skroba, glutena i mnogih drugih supstanci, čija upotreba je veoma upitna.
Blagotvorna svojstva
Kukuruz duguje svoju sjajnu boju snažnim prirodnim antioksidansima - karotenoidima. Njihov sadržaj u kukuruzu je dovoljno velik, što im omogućava da štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, smanjuju upalu i usporavaju proces starenja. Uz to, karotenoidi igraju važnu ulogu u održavanju zdravog vida - mogu sprečiti degeneraciju očiju povezanu sa godinama i smanjiti rizik od katarakte. Aktivne supstance u zrnu kukuruza značajno poboljšavaju varenje, sprečavaju upale i bolesti gastrointestinalnog trakta - kukuruz je naročito dobar za crevno zdravlje.
Da li se isplati oslanjati se na sezonski proizvod?