Brašno od zelenih banana je odlična zamena za bezglutenska hrašna, a pravi se od zelenih, nezrelih banana. Gule se, seckaju i kuvaju, te onda melju u prah.
Veoma je hranjivo, sadrži dosta minerala i vitamina, poput cinka, vitamina E, magnezijuma i mangana. Izuzetno je bogato kalijumom, te je dobar za zdravlje srca i mišića. Samo dve kašike sadrže istu količinu kao sedam celih banana!
Uglavnom je napravljeno od ugljenih hidrata, ali sadrži i malo proteina.
Bogato je prebiotičkim vlaknima
Prebiotici podržavaju dobre bakterije prisutne u crevima i daleko su jači i blagotvorniji za stomak nego probiotici, jer deluju kao “đubrivo” za dobru floru, te podstiče rad creva.
Takođe, snižava holesterol, jača srce i mišiće, kao i nervni sistem.
Uravnotežuje nivo šećera u krvi
S obzirom na to da se banane, od kojih se pravi brašno, beru pre nego što sazru, njihov sadržaj šećera se nikada ne razvija u potpunosti, tako da sadrže manje prirodnog šećera nego zrele banane.
Takođe, za razliku od ostalih skrobnih namirnica, poput testenine i belog hleba – koji se brzo vare, apsorbuju se kao glukoza u krvotok i povećavaju nivo insulina – rezistentni skrob u zelenim bananama usporava oslobađanje hrane kroz creva. To usporava insulinski odgovor i sprečava nagli pad šećera.
Ne sadrži gluten
Stoga je odličan izbor za osobe koje su intolerantne ili alergične na gluten,
Takođe ne sadrži ni tragove žitarica, mlečnih proizvoda, soje iliorašastih plodova, pa je idealno kod veganske ishrane.
Pomaže kod mršavljenja
Sadrži mnogo manje kalorija nego pšenično brašno i njegove alternative, poput ovsenog i bademovog brašna. Zbog sadržaja vlakana, daje osećaj sitosti, pa je manje verovoatno da ćete posegnuti za slatkišima posle obroka. Upravo zbog toga, preporučuje se za ljude koji boluju od dijabetesa.
Za šta koristiti brašno od banane?
S obzirom na to daj e slatkog ukusa odlična je zamena za brašno u svim receptima.Osim za pečenje, možete ga koristiti kao sredstvo za zgušnjavanje u supama, gulašima, pa čak i u smutijima.
Imajte na umu samo da tokom kuvanja, zbog visokog sadržaja skroba, upija više tečnosti od ostalih vrsta brašna.
Kako da izaberete najsavršenije breskve: Sa ovim trikovima nema greške!