Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti, a javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline.
Ove tegobe su povezane sa nezdravom ishranom, te kako biste sačuvali zdrav želudac, potrebna je uravnotežena ishrana.
Čaj od đumbira
- Prokuvajte u vodi očišćen i naseckan grumen đumbira veličine palca
- Pustite da odstoji desetak minuta, pa popijte.
Banane
Banana sadrži minimalne količine kiselina, te štiti i smiruje nadraženi želudac.
Bademovo mleko
Ova zdrava alternativa klasičnom kravljem ili kozjem mleku pomaže da neutrališemo kiselinu u želucu.
- S bademovim mlekom smućkajte smuti u koji ćete dodati jagode, banane i spanać.
Ovsene pahuljice
Nadraženi želudac voli hranu bogatu prehrambenim vlaknima poput ovsenih pahuljica.
- Jutro započnite sa činijom ovsenih pahuljica koja će vam dati svu potrebnu energiju za dnevne aktivnosti, a ujedno će smanjiti gorušicu.
Komorača
- U vruću vodu ubacite dve kašike semenki komorače.
- Pustite da odstoji pola sata, dodajte kašičicu meda i popijte.
Kefir i aloe vera
Ova kombinacija smiruje probavni sistem, a ujedno je veoma ukusna.
- Kašiku soka od aloe vere pomešajte s kefirom i pojedite za doručak.
Zeleno lisnato povrće
Jedite što više zelenog lisnatog povrća poput brokolija, celera i karfiola koji sadrže malo kiselina i pomažu u borbi protiv kiseline.
U nastavku pročitajte šta treba da jedete i pijete ako imate problema sa kiselinom u želucu