Prosečna težina japanskih žena svih starosnih kategorija nikad ne prelazi 60 kilograma. Obično devojke i starije dame ne teže više od 45 do 55 kilograma, na visinu od 160 centrimetara, i to sve uprkos činjenici da Japanci, kao najzdravija nacija u svetu imaju i veoma zdrav apetit.
U Japanu vlada pravi kult hrane, ali istovremeno i kult harmonije. To je delimično moguće zahvaljujući ovoj popularnoj dijeti.
Danas postoji mnogo varijacija japanskog načina mršavljenja, ali svetskoj populaciji se najviše dopada dostupnost svih proizvoda sa menija i prisustvo velike količine kafe, koja se po želji može zameniti čajem.
Japanska dijeta tokom 14 dana
Po pravilu, Japanci doručak, ručak i večeru sažmu u dva jela u kojima ima i mesa, i ribe, i pirinča i povrća. Trik ove dijete je što se kalorije tokom vremena smanjuju što tera telo da ubrzano sagoreva masnoće. Na kraju, rezultat ove dijete je 8 kg manje.
Prvi dan:
Doručak: Kafa bez šećera.
Ručak: Dva kuvana jaja, salata od kupusa i jedna čaša soka od paradajza.
Večera: Parče pečene ili kuvane ribe (150 grama).
Drugi dan:
Doručak: Kafa bez šećera.
Ručak: Pečena ili kuvana riba sa salatom od svežeg povrća (kupus, paradajz, krastavac, ili zelena salata).
Večera: Parče kuvane junetine (100) i šolja kefira.
Treći dan:
Doručak: Crna kafa sa krekerom.
Ručak: Tikvica ispržena u ulju.
Večera: Kuvana junetina (200 grama); 2 jaja; zelena salata.
Četvrti dan:
Doručak: šolja kafe.
Ručak: Tri kuvane šargarepe, 1 kuvano jaje, parče tvrdog sira (15 g).
Večera: Sveže voće i povrće.
Peti dan: Doručak: Rendana šargarepa sa sokom od limuna.
Ručak: Pržena riba i šolja soka od paradajza.
Večera: Voće po izboru.
Šesti dan:
Ručak: Kuvana pileća prsa (koliko god želite).
Večera: Dva kuvana jaja i šolja soka od šargarepe.
Sedmi dan:
Doručak: Čaj.
Ručak: Kuvana junetina (200 grama) i voće.
Večera: Bilo koja od gore navedenih večera, osim junetine.
Tokom ovih sedam dana izgubićete većinu kilaže. Voda će nestati iz organizma, kao i nadutost. Dozvoljeno je piti 2 litra vode dnevno.
Osmi dan:
Doručak: Kafa.
Ručak: Pileće grudi i salata od kupusa ili šargarepe.
Večera: Dva kuvana jaja i šolja soka od šargarepe.
Deveti dan:
Doručak: Rendana šargarepa sa sokom od limuna.
Ručak: Pržena ili kuvana riba sa šoljom soka od paradajza.
Večera: Voće.
Deseti dan:
Ručak: Tri kuvane šargarepe, parče sira i 1 kuvano jaje.
Večera: Voće.
Jedanaesti dan:
Doručak: Kafa sa krekerom.
Ručak: Pržena tikvica.
Večera: 2 jaja; parče kuvane junetine (200 grama); salata.
Dvanaesti dan:
Doručak: Kafa sa krekerom.
Ručak: Kuvana ili pržena riba sa rendanom šargarepom.
Večera: Kuvana junetina (100 grama) i šolja kefira.
Trinaesti dan:
Doručak: kafa
Ručak: Dva kuvana jaja, kuvana šargarepa, šolja soka od paradajza.
Večera: Kuvana ili pržena riba.
Četrnaesti dan:
Doručak; Kafa.
Ručak: Grilovana tikvica.
Večera: Kuvana junetina (100 grama) i sveže povrće.
Jelovnik japanske ishrane je veoma jednostavan: mnogo jaja, ribe i povrća, kao i zdravog mesa.
Ova ishrana preporučuje: minimum ugljenih hidrata, što više vitamina i proteina. Ribu i jaja telo najlakše apsorbuje, što ih stavlja u sami vrh dijetalne ishrane.
Preporuka je da se jede sveže povrće (osim tikvica), ali dva puta nedeljno ih jedite grilovane ili blago propržene.
Poželjno je da sveže jedete: jabuke, krastavce, kupus i paradajz.
Veliki plus ovoj ishrani je i manjak kuvanja. Vruhunac kulinarskog umeća je kuvanje jaja, ribe i mesa.