bezbroj benefita

Najbolje što možete da učinite za zdravlje: Kada pređete 50, ove namirnice su obavezne na vašoj trpezi!

Kako godine odmiču, tako je telu potrebno više vitamina i minerala za najbolje funkcionisanje. Ove namirnice su neizostavne u ishrani kada zađete u zrele godine

Fitnes & Nutricija
16:00h Autor:
Najbolje što možete da učinite za zdravlje: Kada pređete 50, ove namirnice su obavezne na vašoj trpezi!
Foto: Shuterstock

Nije tajna da se, kako starimo, telo polako počinje brže da se zamara. Određene aktivnosti u kojima ste nekada uživali postaju preintenzivne, brže se umarate, a koncentracija polako počinje da opada. Srećom, postoje male promene u ishrani koje će imati veliki efekat na organizan i proces starenja.

Pravilna i uravnotežena ishrana je najbolja stvar koju možete da priuštite telu. Zahvaljujući pravilnom izboru namirnica ostaćete duže zdravi i vitalni.

Ova hrana je odlična za ljude svih uzrasta, ali za one starije od 50 . ima posebne benefite.

Kako se približavamo srednjim godinama, rizik za probleme poput dijabetesa tipa 2 i visokog holesterola raste. Dodavanje pasulja u svakodnevnu ishranu je fantastičan način da se rizik smanji. Samo pola šolje pasulja dnevno smanjuje loši holesterol do 5%.

Tumačenje krvne slike: Šta znače sve one skraćenice i na šta njihove vrednosti upućuju!

Rizik od povišenog holesterola je problem koji pogađa muškarce sa 45, a žene sa 55 godina. Zato je nophodno konzumirati što više hrane koja se bori sa ovim problemom. Ovas za to odličan zbog vrste rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta glukan. Rastvorljiva vlakna vezuju se za holesterol tokom varenja i omogućavaju mu da se eliminiše iz tela, umesto da ostane u

arterijama.

Jabuke su fantastična dijetalna namirnica iz puno razloga. Jabuke snižavaju rizik od dijabetesa, pomažući u regulaciji nivoa šećera u krvi. Sadrže u proseku 5 grama vlakana, što može da snizi holesterol, a takođe sadrže i supstancu koja se zove kvercetin za koju je dokazano da snižava krvni pritisak. Takođe su odličan izvor vitamina C, kalijuma i antioksidanata.

Orašasti plodovi smanjuju rizik od srčanog u dara za 28%.

Kažite zbogom višku kilograma ovog leta: Tajna brzog, efikasnog i prirodnog mršavljenja!

Za bolje funkcionisanje mozga

Mnogo smo pričali o namirnicama koje poboljšavaju kardiovaskularno i metaboličko zdravlje, ali šta je sa zdravljem mozga?

Najnovija istraživanja utvrdila su da ljudi koji jedu puno zeleniša poput spanaća, kelja ili kupusa imaju veće šanse da zadrže nivo koncentracije na visokom nivou.

Još jedan fantastičan saveznik za bolji rad mozga su bobice svih vrsta. Ova sorta voća je bogata određenim fitohemikalijama za koje se veruje da povećavaju dotok krvi u mozak, a istovremeno smanjuju upalu. Svo bobičasto voće je uvek dobrodošlo.

Počinje sezona alergije na ambroziju: Ovih 5 prirodnih lekova garantovano pomažu!

Pobrinuli ste se za zdravlje mozga, a sada je na redu zdravlje mišića

Da bi funkcionisali kako treba, mišićima su neophodni proteini, a jogurt poput grčkog, koj je malo gušći je odličan izvor.

Dodatne pogodnost je ta što jogurt sadrži puno kalcijuma, zaslužnog za očuvanje gustine kostiju. Žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina bi trebalo da posebnu pažnju posbvete unosu kalcijuma.

Pomenimo i jednu sortu povrća koja je odlična u očuvanju svih delova tela. Šargarepa čuva zdravlje očiju, usne duplje, zuba, kože i srca.

Ona snižava krvni pritisak i loš holesterol, pojačava imuni sistem, podržava varenje i smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Sve bolesti počinju od otrova u crevima: 4 simptoma koja ukazuju da telo ne može da se izbori sa toksinima!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs