Iako i nisu baš toliko popularne, urme spadaju u veoma važnu hranu za zdravlje našeg organizma. Urme mogu biti idealna zamena za dosta nezdravih deserata, a istovremeno nude dosta korisnih prednosti.
Urme su bogate nutrijentima, kao što su: vlakna, minerali, vitamini i enzimi.
3 urme dnevno prave razliku i to na ovaj način:
1. Poboljšavaju varenje
Prepune su rastvorljivih vlakana i odlično utiču na dobro stanje digestivnog trakta. Stimulišu creva da bolje rade, a takođe i predstavljaju deluju preventivno protiv dijareje i zatvora.
2. Protiv anemije
Anemija i nivo gvožda u organizmu su usko povezani. Anemija je ozbiljno stanje koje izaziva iscrpljenost i umor kod ljudi koji boluju od toga. Srećom, urme su prepune gvožđa, što pomaže krvi da slobodno i jako cirkuliše bez ikakvih prepreka!
3. Jačaju kosti i imunitet
Bogate su magnezijumom, selenom i manganom, pročišćavaju krv, jačaju kosti i imuni sistem. One će takođe obezbediti dovoljno energije da izdržite i najnaporniji dan!
4. Obezbeđuju energiju za ceo dan
Zahvaljujući prirodnim šećerima koji se nalaze u urmama, kao što su: glukoza, saharoza i fruktoza, urme daju energiju vašem telu tokom celog dana. Takođe, vlakna koja se nalaze u urmama su važna zbog toga što pružaju osećaj sitosti, a i dalje vam daju potrebnu energiju da budete aktivni.
5. Održavaju srce zdravim
S obzirom na to da imaju visok nivo kalcijuma, urme uspešno održavaju dobru i zdravu srčanu funkciju. One pritom i smanjuju loš (LDL) holesterol i to održava srce jakim i funkcionalnim.
Najbrži sočni kolač sa urmama i jabukama: Kad jednom probate, stalno ćete ga praviti! (RECEPT)
Ako ne znate kako da uključite urme u vašu ishranu, evo jednog slatkog recepta da počnete:
Energetska pločica sa urmama - RECEPT!
Potrebni sastojci:
- pola šoljice kakao praha
- 1/8 šoljice lomljenih sirovih badema
- 1/8 šoljice seckanih urmi
- 1 kašika cimeta
- 1/3 topljenog kokosovog ulja
- kokosove pahuljice (po želji)
Priprema:
Ubacite kakao prah, cimet i kokosovo ulje u jednu posudu i dobro promešajte. Prebacite smesu na papir za pečenje. Potom pospite bademe i urme po vrhu. Stavite smesu u frižider i služite ohlađeno.
Prijatno!