pokazala studija

NAJZDRAVIJE GRICKALICE: Evo koliko orašasti plodovi imaju proteina

Orašasti plodovi su prepuni zdravih masnoća i nutrijenata.

Fitnes & Nutricija
17:26h Autor:
NAJZDRAVIJE GRICKALICE: Evo koliko orašasti plodovi imaju proteina
Foto: Shutterstock

U našem telu nalazi se više od 10.000 vrsta proteina, a nepravilna ishrana (bez dovoljno proteina) može da dovede do zdravstvenih problema kao što su slabost u mišićima i pad imuniteta.

Kako bismo to izbegli potrebno je da jedemo više namirnica bogate proteinima, kao što su povrće, meso, riba, jaja..

Ali jedan od najprirodnijih i najzdravijih izvora proteina su orašasti plodovi. Stoga vam donosimo listu grickalica poređanih po količini proteina koje u sebi sadrže.

Kikiriki

Jedna porcija kikirikija sadrži čak 7 grama proteina, što ovu popularnu grickalicu čini i najbogatijim izvorom proteina od svih orašastih plodova.

foto: Shutterstock

Bademi

Bademi u sebi ne sadrže puno kalorija, ali su zato su bogat izvor kalcijuma. Takođe, jedna porcija badema sadrži 6 grama proteina, a bogati su i omega-3 masnim kiselinama.

Orašasti Plodovi
foto: Shutterstock

Pistaći

Možda pistaći nemaju najveću količinu proteina (jedna porcija sadrži oko 6 grama proteina), ali i sadrže jako malo kalorija.

Indijski orah

Jedna porcija indijskih oraha, osim što sadrži približno 5 grama proteina, zadovoljiće čak 98 odsto vaših dnevnih potreba za bakrom.

Orasi

Takođe, dobar su izvor proteina, s obzirom na to da jedna porcija sadrži oko 3 grama.

Lešnik

Iako lešnici nemaju puno proteina (svega 2 grama po porciji), bogati su magnezijumom, kalcijumom, kao i vitaminima B i E.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs