Pranjem piletinene rešavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu, tvrdestručnjaci.

"Pranjem sirove piletine verovatno ćete raširiti bakterije po celoj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe", upozoravaju stručnjaci.

Ne kombinujte ove namirnice ni pod tačkom razno: Zbog ovih grešaka vam strada probava!

piletina-profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Jedini efikasan način da se rešite bakterija je kuvanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso.

Savetje da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se rešili viška vlage, ali svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoperu i radnu površinu.


Osim toga, nemojte prati ni pečurke, jer se one u dužem kontaktu s vodom mogu menjati u smislu ukusa i konzistencije. Bolje ih isperite i osušite papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i postale vodenaste.

Samo ovako je pravilno: Evo kako da raspodelite namirnice u frižideru!

pecurke.jpg
Foto: Shutterstock

Takođe, i jaja spadaju u namirnice koju nikada ne treba prati. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprečava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.

Mnogi ljudi greše jer nakon kuvanja peru testeninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se testenina kuvala sadrži skrob i doprinosi ukusu.

Saveti za domaćice zlata vredni: Na ovaj način ćete očuvati namirnice i uštedeti novac i vreme!

Iako vam izgleda logično da pre spremanja ručka, operete svaku namirnicu, kod nekih to donosi više štete nego koristi