zeleno bogatstvo vitamina i minerala

Ubrzava probavu, topi kilograme i čuva vid: Spanać je čuvar zdravlja, posebno ako ga jedete na ovaj način!

U količini od oko 180 grama kuvanog povrća nalazi se više od 1.000 posto dnevne količine vitamina K i 377 posto vitamina A

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ubrzava probavu, topi kilograme i čuva vid: Spanać je čuvar zdravlja, posebno ako ga jedete na ovaj način!
Foto: Shutterstock

Spanać je mnogima omiljeno povrće, a zbog svog nutritivnog "bogatstva", trebalo bi češće da se nalazi na vašem jelovniku.

Obiluje klorofilom, proteinima, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, vitaminima, kalcijumom, kalijumom, fosforom, te brojnim oligoelementima potrebnim za održavanje ravnoteže zdravlja.

Spanać je bogat flavonoidima i karotenoidima, koji deluju protivupalno i antioksidativno. Posebno su važni lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i sprečavaju razne očne bolesti, naročito makularnu degeneraciju, piše Alternativa za Vas.

Zašto ne smemo podgrevati spanać: Kakve su posledice?

foto: Shutterstock

Odličan je izvor nutrijenata poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom, a to je posebno važno za zdravlje krvnih sudova.

Ovo povrće bi trebalo svakodnevno da konzumiraju i osobe koje boluju od osteoporoze, a zbog kalijuma i žene koje ulaze u menopauzu.

Osim toga, spanać podstiče probavu i spečava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizuje nivo šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga i dobar je izbor za anemične osobe.

Najzdravije ga je jesti sirovog u salati ili kratko kuvanog, a kada ga pripremite važi pravilo da ga nikako naknadno ne podgrevate.

Odličan za mišiće i kosti, reguliše pritisak i šećer u krvi, pun vitamina: Zašto treba da jedete svež spanać?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs