Čak i samu reč “salata”okružuju asocijacije na zdravlje, stoga u nju često samo bacamo razne sastojke bez obraćanja pažnje na porcije, kalorije i nutrijente.
Idealna salata trebalo bi da bude uravnotežena i sadržavati oko 4-5 dodataka koji pružaju različite ukuse i nutrijente. Ali ne morate biti nutricionista kako biste pripremili savršenu kombinaciju – za početak izbegavajte ove dodatke!
Prženi i pohovani dodaci
Nažalost, hrskavi prženi luk ili tortilja čips praktički će pretvoriti vašu salatu u nezdravu hranu. Pržene namirnice možda će vašoj salati dati hrskavi ukus, ali s njim ćete dobiti i značajnu količinu kalorija i prerađenih ugljeno hidrata.
Slanina
Ne samo što je slanina bogata masnoćama (samo dve kriške sadrže oko 7 grama masti i otprilike 100 kalorija), prerađeno meso sve se više povezuje s rakom debelog creva. Ako želite pripremiti salatu bogatog ukusa, slaninu pokušajte zameniti piletinom.
Ovo se desilo kada sam shvatila: Sve što jedemo je nezdravo i zatrovano!
Sir
Sir se uglavnom sastoji od masnoća, te sadrži veći udeo kalorija nego što većina ljudi želi verovati. Ako ne možete bez sira, svakako pripazite na količine koje dodajete u svoju salatu (ne više od jedne kriške ili kockice).
Naučnici srušili mit: Namirnice bogate masnoćama ne goje, već pomažu da izgubite kilograme!