oprez

Obratite pažnju: Ove dodatke stavljate u salatu, a ne bi nikako trebalo!

Salate su odličan izbor za zdrav obrok, ali stvari koje nabacimo preko zelenih listova ono što razlikuju zdravu od teške salate

Lepi & Zdravi
Autor:
Obratite pažnju: Ove dodatke stavljate u salatu, a ne bi nikako trebalo!
Foto: Shutterstock

Čak i samu reč “salata”okružuju asocijacije na zdravlje, stoga u nju često samo bacamo razne sastojke bez obraćanja pažnje na porcije, kalorije i nutrijente.

Idealna salata trebalo bi da bude uravnotežena i sadržavati oko 4-5 dodataka koji pružaju različite ukuse i nutrijente. Ali ne morate biti nutricionista kako biste pripremili savršenu kombinaciju – za početak izbegavajte ove dodatke!

Prženi i pohovani dodaci

Nažalost, hrskavi prženi luk ili tortilja čips praktički će pretvoriti vašu salatu u nezdravu hranu. Pržene namirnice možda će vašoj salati dati hrskavi ukus, ali s njim ćete dobiti i značajnu količinu kalorija i prerađenih ugljeno hidrata.

Slanina

Ne samo što je slanina bogata masnoćama (samo dve kriške sadrže oko 7 grama masti i otprilike 100 kalorija), prerađeno meso sve se više povezuje s rakom debelog creva. Ako želite pripremiti salatu bogatog ukusa, slaninu pokušajte zameniti piletinom.

Ovo se desilo kada sam shvatila: Sve što jedemo je nezdravo i zatrovano!

foto: Profimedia

Sir

Sir se uglavnom sastoji od masnoća, te sadrži veći udeo kalorija nego što većina ljudi želi verovati. Ako ne možete bez sira, svakako pripazite na količine koje dodajete u svoju salatu (ne više od jedne kriške ili kockice).

Naučnici srušili mit: Namirnice bogate masnoćama ne goje, već pomažu da izgubite kilograme!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs