Čak i samu reč “salata”okružuju asocijacije na zdravlje, stoga u nju često samo bacamo razne sastojke bez obraćanja pažnje na porcije, kalorije i nutrijente.

Idealna salata trebalo bi da bude uravnotežena i sadržavati oko 4-5 dodataka koji pružaju različite ukuse i nutrijente. Ali ne morate biti nutricionista kako biste pripremili savršenu kombinaciju – za početak izbegavajte ove dodatke!

Prženi i pohovani dodaci


Nažalost, hrskavi prženi luk ili tortilja čips praktički će pretvoriti vašu salatu u nezdravu hranu. Pržene namirnice možda će vašoj salati dati hrskavi ukus, ali s njim ćete dobiti i značajnu količinu kalorija i prerađenih ugljeno hidrata.

Slanina


Ne samo što je slanina bogata masnoćama (samo dve kriške sadrže oko 7 grama masti i otprilike 100 kalorija), prerađeno meso sve se više povezuje s rakom debelog creva. Ako želite pripremiti salatu bogatog ukusa, slaninu pokušajte zameniti piletinom.

Ovo se desilo kada sam shvatila: Sve što jedemo je nezdravo i zatrovano!

profimedia0121018527.jpg
Foto: Profimedia

Sir


Sir se uglavnom sastoji od masnoća, te sadrži veći udeo kalorija nego što većina ljudi želi verovati. Ako ne možete bez sira, svakako pripazite na količine koje dodajete u svoju salatu (ne više od jedne kriške ili kockice).

Naučnici srušili mit: Namirnice bogate masnoćama ne goje, već pomažu da izgubite kilograme!

Salate su odličan izbor za zdrav obrok, ali stvari koje nabacimo preko zelenih listova ono što razlikuju zdravu od teške salate