saznajte

Evo kojh 7 promena se dešavaju u organizmu kada jedemo ljuti sos!

Ako ste ljubitelji ljute hrane, morate pročitati ovaj tekst

Lepi & Zdravi 06.07.2020. - 10:00h Autor: Stil/Finirecepti.Net.hr
Foto: Shutterstock

Iako je konzumiranje ljutog sosa ponekad neprijatno i bolno iskustvo, mnogi ljudi i dalje svakodnevno uživaju u njemu.


Iako je konzumacija ovog začina ponekad bolno iskustvo (doslovno!) ljudi diljem svijeta i dalje svakodnevno uživaju u njemu.

 

Efekti koje ljuti sos ima na ljudsko telo kreću se od veoma dobrih do vrlo nezgodnih, a mi vam u nastavku donosimo posledice konzumiranja ovog jakog začina.
 

 

Stimuliše receptore za bol na jeziku


Zbog kapsaicina, koji je glavni sastojak, naša usta veruju da je sos vruć jer se povezuje sa čulnim ukusima na jeziku, koji javljaju mozgu da gorimo.

 

Zbunjuje mozak

 

S obzirom na to da ovaj receptor na jeziku aktivira i vrućina i  kapsaicin (ali on sam ne prepoznaje o čemu se radi) , konzumiranjem ljutog sosa mozak veruje da je temperatura dosta viša nego što zapravo jeste. Imamo osećaj da gorimo, i iz nekog razloga taj osećaj nam prija.


Domaći lek protiv kašlja: Čisti pluća, smiruje i leči! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Podiže telesnu temperaturu


Ljuti sos podiže telesnu temperaturu zbog čega se znojimo, crvenimo se u licu

zbog širenja kapilara, a često nam i nos curi.  

 

Treba znati da je sve ovo reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.

 

Povećava dotok krvi u želudac

 

Konzumiranjem ljutog sosa možemo da osetimo grčeve, a ponekad i nagon za odlazak u toalet.

 

Ali, ne brinite – sve ovo zapravo ubrzava metabolizam.

 

Pojačano slinite


Peckanje koje se javlja u nosu i na koži povećava količinu sline koja se stvara u našim ustima, zbog čega ćete češće morati da je gutate.

 

Međutim, ako želite “ohladiti” led to nije rešenje! Kapsaicin nije topljiv u vodi već preferira ulja i mast. Upravo zbog toga mleko i kisela pavlaka efikasno smanjuju vrućinu.

 

Pojačava cirkulaciju krvi


Ljuti sos deluje kao opšti stimulans – povećava dotok krvi u želudac, ubrzava rad srca i daje energiju telu.

 

Produžava život


Iako osećaj gorenja uglavnom ne traje duže od 15 minuta neka istraživanja su pokazala da velika količina vitamina C u kapsaicinu produžava život, barem onima koji konzumiraju ljuti sos 4 puta nedeljno.

 

Bareni kukuruz je spas za celo telo: Ali samo ako izbegnete ovu grešku dok ga kuvate!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...