Vitamin C je od suštinske važnosti za organizam - pomaže u rastu i obnavljanju tkiva, stvaranju kolagena, blagotvorno deluje na kožu, krvne sudove, ligamente, tetive, izgradnji jakog imuniteta...
Međutim, vitamin C je rastvorljiv u vodi, organizam ga ne stvara i ne čuva. Dakle, neophodno je da ga unosite putem hrane, a u nastavku sledi spisak namirnica koje ga sadrže u većoj količini od pomorandže i limuna!
Žuta paprika Ovo povrće je odlično jesti sveže, recimo, kao dodatak salati. Žute boje, hrskavo, sočno i, što je najvažnije, sadrži neverovatno nizak nivo kalorija. Pola šolje seckane paprike sadrži 155 mg vitamina C, što je više od dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina - za odrasle žene 75mg, za odrasle muškarce 90.
Kelj Zelena lisnata glavica puna je antioksidanasa koji organizam čiste od štetnih materija. Čest je sastojak mnogih salata. Dve šoljice kelja sadrže 150 mg antioksidanasa, 684 mg kalijuma i skoro 7 grama vlakana, dok na 100 grama sadrži 120 mg vitamina C.
Top 5 razloga da u svako jelo ubacite malo kurkume: Kraljica svih začina, bez ijedne nuspojave!
Jagode Šolja naseckanih jagoda sadrži skoro istu količinu vitamina C kao pomorandža srednje veličine. Dakle, 98 miligrama.
Ananas
Samo jedna šoljica ovog sočnog tropskog voća sadrži oko 79 mg vitamina C, plus visok nivo bromelaina, koji povoljno utiče na sistem za varenje.
Kivi
Verovali ili ne, samo jedan kivi sadrži 64 mg vitamina C, skoro pa punu preporučenu dozu!