Ne slutite koliko šteti

Psiha strada prva, telo propada: Kako da istrenirate mozak da prestane da brine!

Usled prevelike napetosti i stresa, imunitet slabi, a organizam postaje podložan bolestima
Lepi & Zdravi
16:10h Autor:
Foto: Thinkstock

Preterana briga ostavlja posledice na mentalno i na fizičko zdravlje. Može da izazove stres, depresiju, umor i loše zdravstveno stanje.

 

Da li ste znali da preterana briga može da poveća broj otkucaja srca, oteža disanje i izazove bledilo lica? Krv se povlači sa površine i odlazi u mišiće, kako bi se prirpemilo za novu brigu - tenziju koja može da uzrokuje bolove, glavobolje i slabost u nogama, a javljaju se i dijareja ili zatvor.

 

Kada briga postane hronična, čovek postaje podložan infekcijama. Visok nivo anksioznosti i stresa slabi imuni sistem, što vodi do češćih prehlada i drugih ozbiljnih problema.

 

Ipak, postoje dobre vesti - mozak bukvalno može da se istrenira da prestane da brine! Radite sledeće tri stvari i spasićete zdravlje i psihu:

 

Biljke koje upijaju stres i depresiju vlasnika: Bar neku od ovih 10 brzo unesite u kuću!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zapišite svoje brige
Najbolji način da dobro preispitate svoje brige jeste da ih zapišete na list papira. To će vam pomoći da sumnje odbacite ili ih shvatite kao konkretan problem, a onda možete i da pronađete rešenje.

 

Meditirajte
Poznate su sposobnosti meditacije da zaleči i telo i duh. Mnogo studija utvrdilo je da meditacija popravlja mentalnu stabilnost. Kada se osećate napeto, odvojite nekoliko trenutaka za sebe i meditirajte. Svega dva minuta dovoljno je da očistite misli.

 

Vežbajte
Još jedan način da naterate mozak da prestane da brine jeste da stres izbacite putem vežbanja. Može biti teško u početku, ali redovno vežbanje će vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim životom. Otarasićete se stresa i ojačati psihičko i fizičko zdravlje.

 

Između biti u pravu i biti ljubazan, uvek budite ljubazni: Lekcija psihologa koju morate da čujete!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs