OVO JE PRVI ZNAK STARENJA I PROPADANJA MOZGA: Ako ga uočite to je znak da su vas SUSTIGLE GODINE

Opšte prihvaćeno mišljenje je da su prvi znaci starenja mozga zaboravnost i smanjena koncentracija ali to nije tačno.

Lepi & Zdravi
21:08h Autor:
OVO JE PRVI ZNAK STARENJA I PROPADANJA MOZGA: Ako ga uočite to je znak da su vas SUSTIGLE GODINE
Koji su prvi znaci starenja mozga ?, Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi veruju da su prvi znaci početka starenja mozga zaboravnost i smanjena koncentracija. Možda ćemo vas razočarati ali ovo nisu prvi simpotmi.

Prvi znak je povećanje entropije. Sve je zapravo vrlo jednostavno. Entropija, ako ostavimo po strani složenu naučnu terminologiju, je stepen nereda kojem sve na Zemlji teži.

Prosudite sami: odeća se haba, zgrade propadaju, putevi su uništeni...

Isto je i sa živim organizmima. Najneprijatnije je što entropija počinje sasvim bezazleno: nespremnošću da se sledi režim. Čini vam se, šta je loše u tome da sebi dozvolite da ustanete sat vremena kasnije ili odete u krevet kad god želite? Ali ovo je samo početak destruktivnog haosa.

Žena, Starija žena, Baka
foto: Shutterstock

Mozak se vrlo brzo uključuje u ove „igre“. Pre nego što to shvatite, njegove strukture prestaju da ispunjavaju svoje direktne odgovornosti. A prvi koji reaguje je korteks frontalnog režnja, koji je odgovoran za adekvatnu procenu informacija i donošenje odluka.

Činjenica da čeoni režanj ne može da se nosi sa svojim funkcijama je, nažalost, uočljivija spolja. Govorimo o „Pljuškinovom sindromu“, koji počinje uobičajenom nevoljnošću da se očisti kuća i otarasi se starih stvari. Vrlo brzo se tome pridodaje navika da se u kuću uvlači sve što dođe pod ruku.

Sada to više nije kuća, već kolekcija pažljivo uskladištenih stvari „šta ako vam bude zatrebalo” koje mirno skupljaju prašinu, prvo u podrumu, zatim na balkonu, a ubrzo i potpuno zauzima ceo životni prostor. Jednom rečju - entropija.

Deka, Deda, Starac
foto: Thinkstock

Frontalnom režnju će se pridružiti limbički sistem, koji je odgovoran za naše reakcije. A sada neće ostati ni traga od nežne, inteligentne, prijatne osobe za razgovor. Umesto toga isplivaće agresivni bes sa odvratnim karakterom, kome čak i ne treba razlog da se smrtno uvredi ili izazove skandal. Takva osoba se teško može pohvaliti čime, pa i zdravljem.

Najdivnije je to što mi imamo moć da sastavimo slagalicu koja se raspada i da se nosimo sa entropijom. Ne dozvolite sebi da se opustite i posmatrate svoju dnevnu rutinu iz ugla lenjosti. Da, tako je jednostavno i teško u isto vreme! Ali ovo je neophodno ukoliko želite da vaš mozak ostane mlad, a telo zdravo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs