Stručnjaci preporučuju

Biljke koje upijaju stres i depresiju vlasnika: Bar neku od ovih 10 brzo unesite u kuću!

Postoji razlog zašto vam je baka pričala da pred spavanje treva da popijete šolju čaja
Enterijer
16:10h Autor:
Biljke koje upijaju stres i depresiju vlasnika: Bar neku od ovih 10 brzo unesite u kuću!
Foto: Thinkstock

Kako nam se lagano približava proleće i kako smo iskusili nekoliko sunčanih, toplih dana, sigurno ste primetili da ste počeli da se osećate bolje čim izađete napolje.

Jedan od razloga za to su biljke koje su upravo bude i kojih u prirodi ima u izobilju. To je zbog toga što određene biljke imaju sposobnost da upiju stres iz čoveka, pa stručnjaci preporučuju da bar nekoliko unesete u kuću!

BlitvaBlitva je prava riznica magnezijuma, a ovaj mineral jeključni za biohemijske reakcije u mozgu, koje utiču na nivo energije u vašem telu. Zapravo, nedostatak magnezijuma je često oboljenje među ljudima kojima je dijagnostikovana depresija.

Nivo magnezijuma u vašem telu je opasno nizak: Prvi simptomi!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Plavi krompirAntioksidant pod nazivom antocijanin je redak, ali veoma ukusan! Nalazi se u plavom krompiru i smanjuje zapaljenske procese u nervima koji mogu da dovedu do lošeg raspoloženja. Ljuska je bogata jodom, koji pomaže stabilizaciji hormona štitne žlezde i tako sprečavaju nagle promene raspoloženja.

Čeri paradajzLjuska paradajza bogata je likopenom, fitonutrijentom koji zaustavlja izgradnju jedinjenja koja uzrokuju upale i vode do depresije.

Starinsko inhaliranje nad biljkama čini čuda za organizam: Evo šta sve leči!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kravlji grašak (Crni okasti grašak)Ovo povrće sadrži više folata od bilo kog drugog, a folati igraju ključnu ulogu u izgradnji dopamina, serotonina i norepinefrina, tri moždane supstance čiji nedostatak uzrokuje zaboravnost, iritaciju i nesanicu.

OriganoKafeinska kiselina, kvercitin i rosmarinična kiselina zajedno potiskuju depresiju, umor i anksioznost, a sve tri se nalaze u origanu.

Šta sve leči običan čaj od nane: Bakin univerzalni lek je stvarno moćan!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

SuncokretSemenke suncokreta su odličan izvor fenilalanina, aminokiseline koja sprečava depresiju i koju telo pretvara u norepinefrin.

KamilicaPostoji razlog zašto vam je baka pričala da pred spavanje treva da popijete šolju čaja od kamilice! Poput origana, kamilica je bogata kafeinskom kiselinom i kvercitinom, ali je ukus mnogo bolji kada se priprema u formi čaja. Takođe, kamilica vam pomaže da zaspite.

Čiste vazduh, poboljšavaju ukus: Začini su ipak najbolji za uništavanje otrova u telu, i to ovako!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Žuti noćurak (Večernja jagorčevina)Semenke ovog divljeg cveta sadrže visok nivo triptofana, najviši u odnosu na sve ostale biljke, koji telo koristi kako bi proizvelo serotonin, koji popravlja raspoloženje. Na jesen kada cvetovi sazre, semenke počinju da se pojavljuju, a treba ih koristiti u različitim jelima, na isti način kao laneno seme.

LavandaPrema istraživanju Univerziteta Merilend, aromaterapija koja uključuje lavandu može uspešno da izleči depresiju i loše raspoloženje.

KantarionNajpoznatija biljka za koja uništava depresiju jeste kantarion. Cvetovi i lišće su najkorisniji delovi biljke, a mogu se koristiti za pripremu čajeva, koji će vas smiriti i popraviti vaše raspoloženje. Kod upotrebe kantariona vodite računa - njegovi sastojci reaguju sa lekovima, pa je najbolje da se prvo konsultujete sa lekarom.

Čiste vazduh, poboljšavaju ukus: Začini su ipak najbolji za uništavanje otrova u telu, i to ovako!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs