Da li ste znali?

Kako se naše telo samo štiti od opasnosti, a da toga nismo ni svesni!

I pre nego što postanemo svesni da nešto nije u redu, naše telo je već alarmiralo mehanizme za odbranu
Lepi & Zdravi
23:18h Autor:
Kako se naše telo samo štiti od opasnosti, a da toga nismo ni svesni!
Foto: Shutterstock

Ljudsko telo je vrlo kompleksna "zbirka" brojnih sistema i bioloških procesa, od kojih svaki ima svoj zadatak. Odbrambeni mehanizam nas 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, štiti od potencijalnih opasnosti koje mogu da nam naškode.

U nastavaku izdvajamo devet takvih mehanizama kojima nas telo brani, a da toga moža i nismo ni svesni, piše sajt Bright Side.

1. Zevanje

Osnovna namena zevanja je da "rashladi" mozak kada se pregrejao, odnosno preopteretio.

2. Kijanje

Kijanje je način na koji se telo oslobađa od štetnih materija, poput alergena, mikoroba i prašine koji su se nakupili u nosnim putevima.

3. Istezanje

Svakog jutra se instinktivno, još u krevetu, protežemo kako bismo se pripremili za fizičke izazove koji nas čekaju toga dana. Istovremeno, istezanje pokreće naše mišiće, poboljšava raspoloženje i uspostavlja protok krvi u organizmu.

4. Štucanje

Kada prebrzo jedemo ili dobro ne sažvaćemo hranu, ili se jednostavno prejedemo, dolazi do grčenja dijafragme koja nastaje usled nadražaja živaca ili moždanih centara koji kontrolišu disajne puteve. Štucanjem se naše telo brani.

5. Cimanje u snu

Znate onaj osećaj kada legnete da spavate i samo što krenete da tonete u san, vaše telo se naglo cimne? Svi mišići vam se naglo zgrče, a vi imate utisak kao da ste pali sa kreveta. Objašnjenje je jednostavno - kada krenete da tonete u san, disanje i puls se usporavaju, mišići se opuštaju, a vaš mozak te signalne tumači kao nagoveštaj smrti. Tako da pokušava da vas spase "udarcem".

Večeras idite na spavanje u mokrim čarapama: Nemački narodni lek sprečava sve bolesti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Sparušena koža na prstima

Razlog za to je reakcija organizma na novo okruženje. Odnosno tako se prilagođava da lakše uzimate vlažne i samim tim klizave predmete, pošto mekana sparušena koža ima veći otpor pa vam stvari neće ispadati iz ruku.

7. Gubitak pamćenja

Naš um bukvalno sam briše strašne traumatske događaje iz našeg sećanja.

8. Ježenje

Ježenje je zapravo fiziološki odgovor na hladan vazduh ili intezivnu emociju, kao što je strah. Adrenalin je takođe, jedan od pokretača ovakvog stanja. Primarna funkcija je da nam pomogne da se zagrejemo kada izgubimo previše toplote.

9. Plakanje

Osim što suze štite oko od kontakta sa stranim predmetima, naučnici veruju da u stresnim situacijama naše telo stvara novi moćan izvor iritacije koji će nam skrenuti pažnju sa bola koji u tom trenutku proživljavamo.

Višak estrogena je okidač mnogih bolesti: Simptomi i prirodno lečenje!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs