Istraživanje

Manjak sna podstiče želju za brzom hranom

Sprovedena studija je pokazala da osobe koje nedovoljno spavaju imaju povećanu potrebu za nezdravim namirnicama i brzom hranom od osoba koje su imale potrebnu količinu sna
Lepi & Zdravi 30.08.2013. - 09:17h Autor: Tanjug

Studija sprovedena u Univerzitetskom centru Berkelej funkcionalnom magnetnom rezonancom procenjivala je aktivnost mozga i došla do zaključka o uticaju manjka sna na prehrambene navike.

 

Analizom 23 magnetske rezonance ispitanika rezultati su ukazali da osobe s manjkom sna imaju povećanu potrebu za "nezdravim" namirnicama i brzom hranom od osoba koje su imale potrebnu količinu sna, piše u stručnom časopisu Nature Communications.

 

Naime, studija je pokazala da se manjkom sna aktivnost pojedine regije mozga odgovornih za motivaciju i čežnju pojačavaju.

 

Rezultati su dobijeni na osnovu procene aktivnosti mozga posle 80 ponuđenih namirnica i njihovim svrstavanjem na tablici u zavisnosti od potrebe za konzumacijom.

 

Među ponuđenim namirnicama bili su voće i povrće, visokokalorični burgeri, pice i krofne.

 

Autori studije ističu da kod osoba s manjkom sna dolazi do značajno povećanog unosa visokokalorične hrane i da promenjena aktivnost mozga kao i posledične promene pri odabiru hrane mogu da objasne zašto takav tip ljudi ima prekomernu telesnu masu ili su gojazni.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...