Zdravlje na prvom mestu

4 zdravstvena rizika koja nosite u torbi

Spoljašnost torbe sadrži na hiljade pa, čak, i milione bakterija koje mogu izazvati stomačna oboljenja. Međutim, ne smemo zanemaritni ni opasnosti koje vrebaju iz njene unutrašnjosti
Lepi & Zdravi
23:22h Autor:
4 zdravstvena rizika koja nosite u torbi
Foto: Thinkstock

Mnoge od nas ne razmatraju uticaj torbe na zdravlje, ali istraživanja ukazuju na to da ovaj bitni modni detalj može biti rizičniji nego što to mislimo. S obzirom na to da je nosimo skoro svuda, postoji i velika šansa da ona pokupi bakterije tokom dana. Štaviše, istraživanja pokazuju da spoljašnost torbe sadrži na hiljade pa, čak, i milione bakterija koje mogu izazvati prehladu i stomačna oboljenja. Međutim, ne radi se samo o spoljašnosti torbe. Evo koja četiri zdravstvena rizika vrebaju iz njene unutrašnjosti.Flaša za voduMnogi od nas u torbama nose flašu sa vodom. Iako je voda i više nego dobra za zdravlje, njeno konstantno konzumiranje iz plastičnih flaša može napraviti više štete nego koristi. Istraživanja pokazuju da štetne materije koje plastika sadrži (ftalati) vremenom mogu da dospeju u samu vodu što, na kraju, može dovesti do neravnoteže hormona i problema sa plodnošću. Koncentracija ftalata u vodi se povećava što se voda duže skladišti.Ako već želite da pijete flaširanu vodu, najbolje je da pijete onu koja je upakovana u staklenu ambalažu.

Šminka Ako je i vaša torba puna šminke (maskara, četkice za šminkanje, ruževi), možda je došlo vreme da uradite "čistku”. Isto koliko je važno da se rešite namirnica kojima je prošao rok trajanja, podjednako je bitno da zamenite šminku nakon određenog perioda, jer ona vremenom postaje plodno tlo za bakterije, naročito kada je reč o maskari. U njoj se mogu skupljati bakterije koje se prenose nakon svakog korišćenja, a za njihov razvoj je idealno tamno i toplo mesto. Kako biste izbegli infekcije očiju, menjajte maskaru svaka tri meseca. Da biste sprečili sakupljanje bakterija, redovno perite četkicu za maskaru toplom vodom.

Mobilni telefonMobilni telefoni su uvek bili izvor kontroverzi, kada je u pitanju naše zdravlje, a istraživanja sugerišu vezu između njihove upotrebe i oboljenja, kao što je tumor na mozgu. Pored toga, Svetska zdravstvena organizacija priznaje da mobilni telefon može biti jedan od uzroka nastanka raka. Međutim, drugi stručnjaci kažu da za to nema dovoljno dokaza i da su potrebna dalja istraživanja.

Pored ovih potencijalnih zdravstvenih opasnosti, istraživanja pokazuju da su mobilni telefoni još neposredniji izvor opasnosti – jedan od šest mobilnih telefona zagađen je fekalnim materijama. Kako biste sprečili da vaš mobilni ljubimac bude izvor zaraze, svakodnevno ga čistite alkoholom. Teški predmetiIako stvari koje nosite u torbi mogu biti bezazlene, gomilanje teških predmeta, kao što su knjige, šminka i tehnološke naprave, mogu izazvati opasnost po zdravlje. To praktično znači da možda svakodnevno nosite i po nekoliko kilograma, kuda god idete.

Posledice ove navike možda nećete osetiti odmah, ali nošenje teške torbe može imati ozbiljne implikacije na vaše telo, te može dovesti do ozbiljnih problema, kao što su bol u vratu i leđima i loše držanje. Pokušajte da zamenite veliku torbu manjom i svaki put nosite samo one stvari koje su vam zaista potrebne tog dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs