Umerene količine dobre za zdravlje

Ovo su razlozi zbog kojih valja povremeno piti alkohol

Čaša vina ili piva dnevno pomažu kod održavanja linije, čine nas pametnijim, sprečavaju upalu pluća i utiču na to da živimo duže
Zanimljivosti
00:34h Autor:
Ovo su razlozi zbog kojih valja povremeno piti alkohol
Foto: Shutterstock

Umerene količine alkoholnih napitaka mogu biti dobre za organizam i za celokupno zdravlje. U nastavku sledi 6 razloga zbog kojih valja povremeno popiti neko alkoholno piće.

Održava linijuOzbiljno. Najnovija istraživanja pokazuju da vam vino može pomoći da telesnu težinu držite pod kontrolom. Kako? Tokom trinaestogodišnjeg istraživanja, naučnici su otkrili da su žene koje su pile jednu čašu crnog vina dnevno imale 30 odsto manje šanse da postanu gojazne u odnosu na žene koje nisu pile. Jedan od razloga je taj što alkohol podstiče telo da sagoreva kalorije.

Čini vas pametnijimaIstraživanje koje je sproveo američki Univerzitet Illinois pokazalo je da su osobe koje su popile litar piva imale veći uspeh u rešavanju društvenih igara i do 40odsto od osoba koje nisu konzumirale pivo. Pored toga, oni su i odgovarali brže, u proseku 3.5 sekunde, od osoba koje nisu pile pivo.

Sprečava upalu plućaPrema najnovijoj studiji japanskog medicinskog Univerziteta Saporro, hmelj u pivu sadrži hemikaliju humulon koja pomaže u zaštiti organizma od virusa koji izaziva upalu pluća.

Štiti kožuŠpanski istraživači su otkrili da flavonoidi koji se nalaze u crnom vinu mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem.

Jača kostiČaša vina može da poveća proizvodnju estrogena i drugih hormona koji su od suštinskog značaja za zdravlje kostiju. Pored toga, silicijum kojeg sadrži pivo pomaže u jačanju kostiju.

Pomaže da duže živitePrema istraživanju Univerziteta Harvard, osobe koje konzumiraju vino imaju nižu stopu smrtnosti u odnosu na osobe koje piju pivo i obojena pića i osobe koje uopšte ne konzumiraju alkohol.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs