Obratite pažnju

Čista vam je kosa, a svrbi vas glava: Opasne posledice i kako to sprečiti!

Kosa ima svoj ciklus rasta. Ukoliko koža glave nije zdrava, taj ciklus se ometa, što dovodi do opadanja vlasi, sporog ili zaustavljanja rasta dlake - kaže stručnjak
Lepi & Zdravi
21:10h Autor:
Foto: Shutterstock

Ukoliko preskačete pranje kose već nekoliko dana, nije neobično da glava počne da vas svrbi, ali svrab na koži glave čak i kada je kosa tek oprana ima druge uzroke.

 

U većini slučajeva javlja se u zimskim mesecima, ali ova pojava, ako se ne leči, može potrajati čak i do leta. Najčešći uzrok jeste hladan i suv vazduh, a simptomi su svrab i bele "pahuljice" pod noktima ili po odeći kada se počešete.

 

Što se posledica tiče, učestali svrab i češanje kože glave može da oslabi koren, uspori rast i uništi kvalitet kose.

 

"Kosa ima svoj ciklus rasta. Ukoliko koža glave nije zdrava, taj ciklus se ometa, što dovodi do opadanja vlasi, sporog ili zaustavljanja rasta dlake", ističe triholog Stiv Pulan i dodaje da može doći i do opasnijih posledica.

 

"Ako je stanje ozbiljnije i ne leči se, može doći do zapaljenja kože glave i trajnog gubitka kose", upozorava Pulan.

 

Ne tuširate se svaki dan, ne perete kosu redovno - Evo šta radite svom telu!

 

Ali, pre nego što se prepadnete i počnete da zagledate četku i brojite koliko kose vam je opalo, treba da znate da je oboljenje kože glave jedno od najčešćih problema koji se javljaju kada je reč o kosi. Što je još bolje, postoji način da se rešite svraba!

 

Doktor Pulan preporučuje često pranje, ali vodite računa da ne preterate ni sa tim. On savetuje da to bude onoliko često koliko se sebum brzo spušta niz kosu.

 

Naučno dokazano - Evo koliko često treba prati kosu!

 

Može da se dogodi da se bele pahuljice i dalje pojavljuju, ali će vam redovno pranje omogućiti bolji efekat ukoliko koristite šampon za suvu kožu ili protiv peruti.

 

"Ako se na koži glave nalazi sloj sebuma, vaši proizvodi neće moći da dobro deluju i uklone ga", zaključuje Pulan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...