OTIŠLA SAM DA POSVETLIM KOSU, PA SAM OSTALA BEZ POLA GLAVE: Evo šta se radilo u "salonu iz pakla"! ISPOVEST DEVOJKE

Eli je odlučila da posvetli kosu i da se ofarba, a ishod je i više nego koban

Lepi & Zdravi
Autor:
OTIŠLA SAM DA POSVETLIM KOSU, PA SAM OSTALA BEZ POLA GLAVE: Evo šta se radilo u "salonu iz pakla"! ISPOVEST DEVOJKE
Foto: Preentscreen/TikTok

Ova poseta frizerskom salonu završila se tragično za Eli Svain. Žena koja je želela da posvetli kosu doživela je zastrašujuće opekotine koje su uzrokovale odumiranje tkiva na koži glave. Sada upozorava druge ljude. „Osećala sam da mi glava gori.“

U maju 2021. godine, dvadesetčetvorogodišnja devojka posetila je salon za friziranje "Signatures Hair Studio" u Crawley-u u Velikoj Britaniji kako bi posvetlila kosu. Posetila je isti salon godinu dana ranije, kada se odlučila za tehniku "balejaž". Nakon uspešne prve posete, vratila se u maju prošle godine da posvetli kosu.

@elliejoswain Please continue to share my burns story 💔💔 #burnsawareness #hairsalon #burn #hairloss ♬ Pray - Jessie Murph

Žena tvrdi da je samo nekoliko minuta nakon nanošenja sredstva za posvetljivanje počela osećati užasno peckanje.

„Osećala sam kao da mi cela glava gori. Kada je frizerka skinula plastičnu kapu s mog glave, osećala sam se kao nakon otvaranja vrata rerne - para je izlazila iz moje glave“, seća se Eli.

Žena je zahtevala trenutno uklanjanje sredstva za posvetljivanje sa kože i kose.

Kosa
foto: Preentscreen/TikTok

„Kada je frizerka isprala posvetljivač, moja kosa bila je jarkožuta i oštećena. Zatim je nanela drugu boju kako bi uklonila žutu nijansu. Nakon otprilike pet minuta, rekla sam joj da je mora isprati što je brže moguće. Osećala sam da mi glava doslovno gori, a kosa je bila spržena i uništena“.

Eli je ispričala da je frizerka stavila regenerator na njenu kosu, nakon čega ju je poslala kući s ledenim oblogom i rekla joj da se vrati sutradan kako bi pokušala "popraviti" njenu kosu.

Kosa
foto: Preentscreen/TikTok

Sledećeg jutra, ona je dugu i zdravu kosu morala da ošiša do ramena jer je bila sva oštećena. "Moja glava je krvarila, a kosa je počela da opada."

Nakon tri dana od nesrećnog tretmana u salonu, počele su se pojavljivati plikovi na koži glave žene iz kojih je curio gnoj. "Otišla sam kod lekara i propisani su mi antibiotici jer sam imala infekciju. Pomislila sam da će antibiotici delovati i da će sve biti u redu."

Nakon nedelju dana, stanje je bilo još gore. Koža glave počela je dobijati tamnije nijanse i spadala je sa glave.

Koža je bila mrtva. Bio je potreban presađivanje. Tek u bolnici su lekari otkrili koliko je ozbiljne povrede pretrpela Eli zbog posvetljivanja kose. Kada su obrijali deo kose, ispostavilo se da su opekotine zahvatile skoro celu zadnju stranu glave.

Kosa
foto: Preentscreen/TikTok

Eli je premeštena na specijalno odeljenje za lečenje opekotina u bolnici Chelsea and Westminster, gde je 17. juna prošla kroz operaciju presađivanja kože. Koža je uzeta sa njenog bedra kako bi zamenila oštećeno tkivo na koži glave, što znači da više neće moći da pušta kosu.

"Moja kosa nikada neće ponovno rasti na tom mestu, jer tamo više nema folikula dlake. Ne očekuješ da ćeš otići kod frizera i izaći odande s ožiljcima i traumom za ceo život. Moje samopouzdanje palo je na nulu".

"Još uvek sam imala malo kose na vrhu glave i sa strane, ali sve dlake ispod su nestale. Lekari su morali uzeti kožu sa mog bedra, pa sam znala da će mi ostati još jedan ožiljak, koji će biti još vidljiviji. Moje samopouzdanje je doslovno palo na nulu - nisam izlazila iz kuće, osim ako nije bilo potrebno ići do bolnice."

Nespretno posvetljivanje kose može dovesti do toga da postane isušena, lomljiva, zamršena i vrlo osetljiva na visoke temperature i vodu. U ekstremnim slučajevima može doći do situacije poput one koja se dogodila Eli. Hemijski agensi mogu izazvati opekotine kože glave. Takođe, može doći do alergijskih reakcija, stoga frizer treba prvo treba da nanese smeau na maleni deo kože glave iza uha kako bi proverio da li izaziva neželjene reakcije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs