Program Čigota već decenijama važi za jedan od najpoznatijih medicinsko–rekreativnih programa u regionu, namenjen svima koji žele da smršaju, unaprede fizičku kondiciju i uvedu trajnije, zdravije navike u svoj životni stil.
Suština Čigota programa je u vraćanju ravnoteže između unosa hrane i potrošnje energije, kao i u smanjenju kardiovaskularnih i metaboličkih rizika. Program se zasniva na pažljivo osmišljenoj hipokalorijskoj ishrani, stručno vođenoj fizičkoj aktivnosti, edukaciji i motivacionoj energiji grupe — kombinaciji koja korisnicima daje održive rezultate.
U nastavku vam donosimo primer njihovog sedmodnevnog jelovnika sa energetskom vrednošću od 1000 kcal dnevno. Ipak, važno je istaći da se ovakav režim primenjuje isključivo uz nadzor stručnjaka, pa se preporučuje konsultacija sa lekarom ili nutricionistom pre bilo kakvog započinjanja restriktivne dijete.
Jelovnik za 7 dana (1000 kcal dnevno)
PONEDELJAK
- Doručak: mlad posni sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Užina: jabuka 200 g
- Ručak: posna neslana supa od povrća 200 ml, pastrmka na žaru 200 g
- Salata: krastavac + paradajz + luk (250 g)
- Užina: pomorandža 200 g
- Večera: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: rendani kupus sa šargarepom (150 g)
UTORAK
- Doručak: kornfleks 30 g, jogurt 200 ml
- Užina: kruška 150 g
- Ručak: posna neslana supa sa šampinjonima 200 ml, pileće belo meso (posno) 180 g
- Salata: zelena salata + rotkvice (250 g)
- Užina: mandarine 200 g
- Večera: mlad postan sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: paradajz sa crnim lukom i peršunom (150 g)
SREDA
- Doručak: kačamak 50 g, mlad posni sir 50 g, mleko 200 ml
- Užina: šljive 150 g
- Ručak: posna supa od spanaća sa belancetom i jogurtom 200 ml, kuvano juneće meso 100 g
- Salata: rendani kupus i krastavac (250 g)
- Užina: kivi 170 g
- Večera: mlad posni sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: celer + šargarepa + jabuka (150 g)
ČETVRTAK
- Doručak: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Užina: breskva 200 g
- Ručak: posna povrtna supa 200 ml, oslić ili druga posna morska riba 250 g
- Salata: rendani kupus + paradajz (250 g)
- Užina: grožđe 150 g
- Večera: mlad postan sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: kuvana cvekla sa limunom i peršunom (150 g)
PETAK
- Doručak: mlad postan sir 50 g, kukuruzni hleb (proja) 50 g, jogurt 200 ml
- Užina: kajsije 200 g
- Ručak: posna supa sa tikvicama 200 ml, teleća šnicla na žaru 130 g
- Salata: paradajz + paprika + crni luk (250 g)
- Užina: jabuka 200 g
- Večera: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: tarator od krastavca (150 g)
SUBOTA
- Doručak: kuvana pšenica 30 g, mleko 200 ml
- Užina: voćna salata 200 g
- Ručak: paradajz čorba 200 ml, kuvana junetina 100 g, bareni karfiol i šargarepa 200 g
- Užina: trešnje 150 g
- Večera: mlad postan sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: rendani kupus i rotkvice (150 g)
NEDELJA
- Doručak: zobene pahuljice 30 g, mleko 200 ml
- Užina: mandarine 200 g
- Ručak: posna supa od karfiola sa belancetom i jogurtom 200 ml, ćureće meso bez kožice 180 g, bareni spanać sa belim lukom 200 g + paradajz 50 g
- Užina: jagode 150 g
- Večera: mlad postan sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: pečena paprika sa sirćetom i belim lukom (150 g)
(Stil/ Čigota)