"Zdravlje nije genetika, već ono što stavljate na tanjir"

Nikada se nije razboleo — ni sa pedeset, ni sa sedamdeset, ni sa devedeset godina. Bio je vitalan, bistrog uma i snažnog glasa. Kada su ga pitali kako mu to polazi za rukom, dr Tomas Kolin Kembel se samo nasmešio i rekao: "Ja jednostavno znam šta stavljam na svoj tanjir."

Ovaj biohemičar, poznat po revolucionarnim istraživanjima o ishrani i prevenciji bolesti, dokazao je na sopstvenom primeru da starost ne mora biti sinonim za bolest. Nije lečio, već je sprečavao. Njegova filozofija bila je jednostavna: hranom do zdravlja.

Kembel je svakodnevno unosio pet ključnih namirnica koje su, kako je govorio, njegov "štit od starenja", i izbegavao tri koje smatra najvećim neprijateljima dugovečnosti.

dr ty.jpg
Foto: Printsrceen Youtube

1. Krstasto povrće – oklop za srce i mozak

Kupus, brokoli, karfiol, rukola, prokulice – sve to su krstašice, i upravo su one činile osnovu svakog Kembelovog obroka.

"Svaka šaka brokolija je kao štit od moždanog udara", govorio je.

Dan je počinjao tanjirom punim povrća – čak 90% obroka činile su ove biljke. One jačaju imunitet, čiste telo od toksina, štite ćelije od mutacija, smanjuju upale i čuvaju krvne sudove i mozak.

Prema istraživanju sa Harvarda, osobe koje svakodnevno jedu krstasto povrće imaju 32% manji rizik od srčanih bolesti i 25% manji rizik od demencije.

Savet dr Kembela: "Ako ne volite kupus – pronađite oblik koji vam prija. Bitno je da počnete – makar sa jednom šakom dnevno."

2. Mahunarke – hrana koja zamenjuje meso

Pasulj, sočivo, grašak i leblebije bili su sastavni deo svakog njegovog dana. Jednostavne, jeftine i hranljive – mahunarke su, po Kembelu, najbolja zamena za meso.

"Ako želite da jedete tako da vam telo bude zahvalno, jedite ono što raste – ne ono što buja."

Bogate su biljnim proteinima, vlaknima, gvožđem i cinkom, a ne sadrže ni gram holesterola. Ne izazivaju upale i ne opterećuju bubrege, za razliku od životinjskih proteina.

Jednostavne su za pripremu – dovoljno je da ih potopite preko noći i dodate u supu, salatu ili varivo. Zvao ih je hranom dugovečnosti i verovao da su mahunarke najprirodniji izvor energije i snage.

3. Integralne žitarice – gorivo koje traje

Umesto kafe i tosta, Kembel je jutra započinjao ovsenom kašom, kinom, raži ili smeđim pirinčem.

"Ako želite da telo radi kao švajcarski sat, dajte mu pravo gorivo – sporo, živo i prirodno."

Integralne žitarice sporo se vare, ne izazivaju nagle skokove šećera, čiste creva i hrane mozak. Najviše je voleo ovsenu kašu sa borovnicama i orasima ili palačinke od celog zrna.

"Celovitost zrna je život. U ljusci je snaga – to je ritam kojim telo funkcioniše: sporo, stabilno, samouvereno."

Dr Tomas 1.jpg
Foto: Printscreen Youtube

4. Orašasti plodovi i semenke – prirodni servis za popravku

Kembel ih je jeo svakog dana – ne zbog trenda, već zbog toga što regenerišu ćelije mozga, srca i kože. U salate je dodavao orahe, bademe i brazilske orahe, a posebno je cenio laneno i čia seme.

"Orašasti plodovi popravljaju ono što su stres, šećer i vreme oštetili."

Oni su izvorzdravih masti, vitamina E, cinka i selena, dok seme bundeve i susama pomaže radu hormona i varenju. Kembel je savetovao umernost – ne tegla, ne pakovanje, već šaka dnevno.

5. Voće i bobice – apoteka na dlanu

Svako jutro započinjao je šakom voća – ne kao desert, već kao lek. Borovnice, nar, smokve, jagode – nazvao ih je "spasiocima mozga i krvnih sudova".

shutterstock_564172672.jpg
Foto: 5PH/Shutterstock

"Ako postoji hrana koja poboljšava pamćenje, štiti srce i smanjuje upale – to je voće."

Posebno je izdvajao borovnice. Prema studiji Harvarda, one usporavaju starenje mozga za čak dve i po godine.

Smokve i nar su, govorio je, prirodni čistači krvi i snažni antioksidansi.

Nije jurio egzotiku – dovoljna je bila obična jabuka, šljiva ili kruška. Ključ je u raznolikosti.

Tri neprijatelja zdravlja koje je zauvek izbacio

Dr Kembel nije bio asketa, ali je bio dosledan. Iz svoje ishrane potpuno je izbacio tri grupe namirnica koje je nazivao „tihim ubicama“.

1. Životinjski proteini

"Ne odričem se mesa – odričem se bolesti koje dolaze s njim."

Njegova istraživanja povezala su crveno meso, kobasice i slaninu sa povećanim rizikom od raka, srčanih i metaboličkih oboljenja.

Čak ni ribu nije jeo – smatrao ju je kontaminiranom živom i mikroplastikom, dok je omega-3 dobijao iz lanenog semena i oraha.

2. Mlečni proizvodi

Po njegovim rečima, mleko, sir i jogurt podstiču rast tumorskih ćelija. Krivac je protein kazein, koji ubrzava deobu ćelija.

Kalijum i kalcijum, tvrdio je, nalaze se u izobilju u lisnatom povrću, orašastim plodovima i semenkama – nema potrebe za mlekom.

3. Šećer

Najpodmukliji neprijatelj zdravlja. Nalazi se svuda – u sosovima, hlebu, pa čak i u jogurtu. Uništava DNK i ubrzava starenje ćelija.

Kembel je svoju želju za slatkim zadovoljavao na zdrav način: crnom čokoladom i suvim voćem, ali umereno i povremeno.

47 godina bez bolesti – rezultat svesnih izbora

Dr Tomas Kembel nije tražio čudo, već je verovao u svakodnevne, svesne odluke. Njegov životni moto bio je jednostavan:

"Naše zdravlje nije genetski rulet – to je ono što stavljamo na tanjir tri puta dnevno."

Gotovo pola veka bez bolesti, lekova i iscrpljenosti nije mit – to je dokaz koliko moć ima ono što biramo da jedemo.

Zdravlje, govorio je, počinje jednom odlukom: jedan tanjir, jedan korak, jedna promena – danas.

04:09
"ŽELE DA DOĐU NA VLAST PREVRATOM I ZLOUPOTREBLJAVANJEM LJUDSKE BOLI!" Tomić naglasila važnost dijaloga: Blokaderi nemaju svoju politiku, finansirani su! Izvor: Kurir televizija