Koristite ih

Začinima do boljeg zdravlja: Nana suzbija mučninu, a kurkuma podstiče rad probavnog sistema i sagorevanje masti

Utiču na opšte stanje organizma, mnogi od njih jačaju imunitet i ublažavaju određene tegobe. Zato ih svakodnevno valja uvrstiti u ishranu

Lepi & Zdravi
Autor:
Začinima do boljeg zdravlja: Nana suzbija mučninu, a kurkuma podstiče rad probavnog sistema i sagorevanje masti
Foto: Shutterstock

Pošto je većina bolesti povezana sa upalnim procesima u telu, ishrana bogata začinskim biljem jača imunitet i tako štiti organizam. Korišćenje začina može biti odličan način za sprečavanje i lečenje određenih bolesti i stanja prirodnim putem. Zbog toga ih treba što više uključiti u ishranu, po mogućnosti svakodnevno, barem prstohvat. Evo koji su najefikasniji za određena stanja:

Bosiljak
foto: Shutterstock

1. Bosiljak - ovo je odličan začin protiv prehlade. Podstiče probavu.

2. Žalfija - smanjuje znojenje, navale toplote (valunge), zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo tako što smanjuje nakupljanje sluzi usled konzumiranja većih količina mlečnih proizvoda.

3. Ruzmarin - mnogi terapeuti ga nazivaju i zamenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu.

Čaj, Nana
foto: Profimedia

4. Nana - odlična protiv mučnine i nakon konzumiranja teške hrane.

5. Korijander - odličan protiv celulita, ali i kod infekcije bešike, jer podstiče mokrenje.

Peršun
foto: Shutterstock

6. Peršun - osvežava dah i snažan je diuretik, a posebno je efikasan kod infekcija mokraćnih puteva.

Beli luk
foto: Shutterstock

7. Beli luk - naziva se još i prirodnim antibiotikom jer sprečava infekcije. Poznat je po tome da reguliše visok pritisak i sprečava bujanje gljivica unutar i izvan tela.

8. Čili paprika - poznata je pod nazivom "mala ljuta paprika". Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije. Pomaže i pri razgradnji masne hrane i smanjuje apetit.

Origano
foto: Shutterstock

9. Origano - dobro utiče na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.

Ren
foto: Thinkstock

10. Ren - sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće deluje na disajne organe i prilikom upale krajnika, a takođe pomaže i kod reume, gihta, čireva, kožnih oboljenja i probavnih smetnji.

11. Celer - odličan je diuretik, pospešuje rad bubrega i celokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i boljem izbacivanju štetnih materija topivih u vodi.

12. Kurkuma - podstiče rad probavnog sistema i sagorevanje masti, ima jaka protivupalna svojstva. Pospešuje i detoksikaciju jetre, a redovnom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima. Ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primenjuje kod karcinoma debelog creva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih ćelija. Pomaže i protiv prehlade i respiratornih tegoba.

13. Đumbir - najbolju ulogu ima u smirivanju mučnine i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želudačnih problema, gorušice i dijareje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs