Pošto je većina bolesti povezana sa upalnim procesima u telu, ishrana bogata začinskim biljem jača imunitet i tako štiti organizam. Korišćenje začina može biti odličan način za sprečavanje i lečenje određenih bolesti i stanja prirodnim putem. Zbog toga ih treba što više uključiti u ishranu, po mogućnosti svakodnevno, barem prstohvat. Evo koji su najefikasniji za određena stanja:
1. Bosiljak - ovo je odličan začin protiv prehlade. Podstiče probavu.
2. Žalfija - smanjuje znojenje, navale toplote (valunge), zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo tako što smanjuje nakupljanje sluzi usled konzumiranja većih količina mlečnih proizvoda.
3. Ruzmarin - mnogi terapeuti ga nazivaju i zamenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu.
4. Nana - odlična protiv mučnine i nakon konzumiranja teške hrane.
5. Korijander - odličan protiv celulita, ali i kod infekcije bešike, jer podstiče mokrenje.
6. Peršun - osvežava dah i snažan je diuretik, a posebno je efikasan kod infekcija mokraćnih puteva.
7. Beli luk - naziva se još i prirodnim antibiotikom jer sprečava infekcije. Poznat je po tome da reguliše visok pritisak i sprečava bujanje gljivica unutar i izvan tela.
8. Čili paprika - poznata je pod nazivom "mala ljuta paprika". Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije. Pomaže i pri razgradnji masne hrane i smanjuje apetit.
9. Origano - dobro utiče na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.
10. Ren - sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće deluje na disajne organe i prilikom upale krajnika, a takođe pomaže i kod reume, gihta, čireva, kožnih oboljenja i probavnih smetnji.
11. Celer - odličan je diuretik, pospešuje rad bubrega i celokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i boljem izbacivanju štetnih materija topivih u vodi.
12. Kurkuma - podstiče rad probavnog sistema i sagorevanje masti, ima jaka protivupalna svojstva. Pospešuje i detoksikaciju jetre, a redovnom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima. Ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primenjuje kod karcinoma debelog creva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih ćelija. Pomaže i protiv prehlade i respiratornih tegoba.
13. Đumbir - najbolju ulogu ima u smirivanju mučnine i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želudačnih problema, gorušice i dijareje.