Konzumirajte ga umereno

Sojino mleko: Zdrava zamena za kravlje mleko, a možete ga veoma lako napraviti i sami

Ovaj napitak je dobro poznata alternativa za mlečne proizvode bez laktoze.

Lepi & Zdravi
Autor:
Sojino mleko: Zdrava zamena za kravlje mleko, a možete ga veoma lako napraviti i sami
Foto: Thinkstock

Sojino mleko u prahu jeste zdravo, ali ga treba konzumirati umereno, kao i sve ostale namirnice. Pogodno je za vegane i vegetarijance jer ne sadrži sastojke životinjskog porekla, ali previše sojinog mleka može izazvati nadimanje i dijareju.

Soja, Sojino Mleko
foto: Thinkstock

Izbegavajte ako ste pod terapijom

Savetuje se oprez ukoliko uzimate neke lekove. Na primer, ne savetuje se osobama koje su pod terapijom za lečenje tumora ili štitne žlezde jer može negativno da utiče na hormone. Ne preporučuje se ni osobama koje imaju kandidu ili probleme s bubrezima.

Alternativa tokom posta

Sve su popularnija biljna mleka, posebno u vreme posta, kada su dostojna alternativa kravljem, ali zanimljivo je da ovaj trend zapravo konstanta za neke ljude i da je nezaobilazan deo njihove ishrane i zdrave rutine. Ovo se najpre odnosi na vegane i vegetarijance, ali i ljude kojima mlečni proizvodi prave određene smetnje u organizmu, no konzumacija biljnog mleka postala je i neka vrsta pomodarstva i preke potrebe za one koji prate unos kalorija ili nutrijenata u svoj organizam.

Sojino Mleko
foto: Shutterstock

Napravite sami

Donosimo i jedan od mnogobrojnih recepata za biljno mleko, a imajte na umu da su vam za pripremu istog neophodni dobar blender i strpljenje.

Sastojci:

* 1 čaša badema ili indijskog oraha * 3 čaše vode * 4 urme

Priprema:

1. Orašaste plodove zalijte vodom, pa ostavite da odstoje 8-12 sati. Nakon toga prospite vodu i dobro operite plodove, pa ih ubacite u blender i dodajte vodu. 2. Ako želite slađe mleko, dodajte i urme. Sve dobro izmiksujte, a potom procedite masu kroz gazu, pa mleko prespite u staklenu flašu ili činiju. 3. Možete da ga čuvate u frižideru 3-4 dana.

Izbor je veliki

U svakoj bolje snabdevenoj prodavnici lako ćete pronaći čitavu paletu proizvoda ovog tipa, a čak ako vam se, na primer, i ne dopadne sojino mleko, do sada najrasprostranjenije, tu su još i bademovo, kokosovo, ovseno, pirinčano, orahovo, heljdino, pšenično... Zanimljivo je da upotreba biljnog mleka do te mere postaje uobičajena da je i u većini kafeterija i kafiće moguće poručiti kafu s nekom vrstom ovakvog napitka. Ako očekujete da vam biljna mleka nadomeste ukus klasičnog mleka, ostaćete razočarani. Ipak, uprkos nešto drugačijem ukusu, ona su sjajan dodatak kafi, a vrlo su osvežavajuća i okrepljujuća i kad se piju samostalno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs